Societat 10/02/2014

Muriel Casals: "Aquesta tarda deixarem clar que el model educatiu català no es toca"

La presidenta d'Òmnium i portaveu de Somescola.cat creu que la concentració d'aquest dilluns davant el TSJC servirà per visualitzar el suport social a l'educació en català

Ara
3 min
Muriel Casals, en el debat a Perpinyà. ACN

BarcelonaLa presidenta d'Òmnium i una de les portaveus de la plataforma Somescola.cat, Muriel Casals, ha animat a participar a la concentració d'aquesta tarda davant la seu del TSJC per defensar el model educatiu en català. Casals ha dit que "amb aquesta concentració volem que se'ns vegi, que se sàpiga que la gent de la comunitat educativa i molta més gent estem decidits a defensar contra el que calgui el model educatiu català. Volem que els directors que ara es veuen amenaçats per aquesta enèsima agressió sàpiguen que tenen tot el suport de la comunitat educativa i de la societat en general".

Per la presidenta d'Òmnium és molt important també la presència dels màxims representants dels sindicats, que seran aquesta tarda al passeig Lluís Companys, com una demostració de la transversalitat d'aquesta protesta. Casals ha destacat que, per sobre de tot, "el model educatiu català no s'ha de canviar perquè funciona".

Casals ha assegurat que "la decisió sobre com s'utilitzen les llengües a les escoles és una cosa que es decideix al consell escolar, és una decisió d'ells, però la llengua vehicular és el català", i ha recordat que "tots els nens i nenes acaben la secundària sent competents en les dues llengües". És per això que ha dit que "avui llençarem un missatge clar: seguirem treballant com hem treballat fins ara. No són els jutges els que han de decidir com s'ensenya ni en quina llengua s'educa. En un país normal s'educa en la llengua pròpia".

Pel que fa a la resposta de la Generalitat a les interlocutòries del TSJC que obliguen a augmentar fins al 25% el nombre de classes en castellà a cinc centres catalans, Casals ha dit que el govern "està treballant des de la perspectiva legal, nosaltres des de Somescola estem treballant des dels fets. Ens assegurarem que no es mou res de la llei catalana, que és la que hem d'obeir, les altres lleis, que vénen de Madrid, les desacatarem".

"Els directors tindran tot el nostre suport"

Una altra de les portaveus de Somescola.cat, Teresa Casals, representant de Plataforma per la Llengua, ha confessat que esperen "que no plogui" i que hi hagi "molta gent" a la cita de les 18.30 h. "És un tema que ens preocupa a tota la societat civil. Esperem que els directors rebin tot el nostre suport, perquè estan passant-ho molt malament". Per Casals, el que ha passat amb l'última interlocutòria del TSJC és "el súmmum: que un jutge et digui en quina llengua s'ha de fer una classe! Això no té cap sentit pedagògic, només polític", lamenta.

Pel que fa a un possible desacatament de la llei, Casals ha reconegut que "des de fora és molt fàcil dir que no es compleixi la llei". "La insubmissió és una actitud personal, la gent s'hi juga la feina i el sou. Nosaltres donarem el suport als mestres i directors d'acord amb la seva decisió, els donarem suport jurídic però no els imposarem una decisió", ha destacat.

"Les aules no són lloc per batalles lingüístiques"

Per la seva banda, Josep M. Cervelló, l'altre portaveu de Somescola i del sindicat de mestres de Catalunya USTEC, ha dit que la concentració d'aquesta tarda es perquè "el país perquè mostri el seu rebuig a la última interlocutòria del TSJC. Pensem que s'ha de donar una resposta a tot aquest reguitzell de sentències que en els últims anys volen laminar el model educatiu en català". Cervelló ha volgut recordar, a més, que "les aules no són cap lloc per fer batalles lingüístiques i per tant pensem que el país ha de reaccionar en defensa d'una educació que ha garantit igualtat de drets i d'oportunitats. La nostra ha estat i és una escola d'èxit".

stats