SALUT
Societat 22/05/2013

Neix el primer nadó d'una mare sense ovaris

Li van autotrasplantar part del seu teixit ovàric que es va poder preservar

Lara Bonilla
1 min
Neix el primer nen d'una mare sense ovaris. La Mercedes amb el Lucas, que al juliol farà un any, a les portes de l'Hospital Sant Joan de Déu / ACN

BarcelonaEl Lucas va néixer fa deu mesos, després que a la seva mare, a qui havien extirpat els ovaris per un tumor, li autotrasplantessin part del seu teixit ovàric que es va poder preservar. El cas l'ha presentat aquest dimecres l'Hospital Sant Joan de Déu.

A la Mercedes li van diagnosticar un tumor als ovaris quan tenia 20 anys i els ginecòlegs li van extreure teixit per congelar-lo. Al cap de deu anys, quan volia ser mare, va quedar embarassada després d'autotrasplantar-li el teixit, recuperar l'activitat ovàrica i sotmetre's a una fecundació 'in vitro'.

La intervenció la va realitzar un equip de Sant Joan de Déu liderat pel doctor Justo Callejo, cap del servei de ginecologia.

El Lucas va néixer el 30 de juliol del 2012. La Mercedes confia que el cas serveixi "d'exemple" i "d'esperança" per a aquelles dones joves a qui diagnostiquen un càncer. "Si jo he pogut ser mare amb tan poc teixit ovàric, espero que altres també", ha dit.

La congelació de teixit ovàric permet a les pacients oncològiques ser mares en el futur malgrat haver de passar per un tractament de quimioteràpia o radioteràpia.

El trasplantament de teixit ovàric és una tècnica incipient. Aquest cas és el segon al món realitzat en una dona sense ovaris i el primer a Espanya. També s'ha utilitzat per primer cop una variant per millorar la tècnica de l'implant.

stats