Societat 04/10/2011

El Nobel de física premia tres investigadors per treballs sobre l'expansió de l'univers

Saul Perlmutter, Brian P. Schmidt i Adam G. Riess, dels EUA, s'emporten el guardó per contradir la teoria que defensava que l'univers s'estava contraient

Ara
1 min

BarcelonaSaul Perlmutter, de la Universitat de Berkeley, Brian P. Schmidt, de la Universitat Nacional Australiana, i Adam G. Riess, de la John Hopkin University, s'han emportat el premi Nobel de física aquest dimarts al matí pels seus respectius treballs sobre l'expansió accelerada de l'univers.

Els tres investigadors estatunidencs han estat guardonats pel "descobriment de l'expansió accelerada de l'univers a través de l'observació de supernoves llunyanes".

L'observació realitzada per aquests tres científics, separats en 2 grups diferents d'investigació, consisteix en l'anàlisi de l'explosió d'un tipus concret d'estrelles al final de la seva vida: la llum que emeten els ha servit per demostrar que l'univers creix de forma accelerada i no cada cop més lentament, com abans es creia.

A aquest premi el seguiran, demà dimecres, el de química, el de literatura, dijous, i el de la pau, divendres. Dilluns es farà públic el veredicte sobre el guardó d'economia.

stats