RELIGIÓ
Societat 27/12/2015

Omella ve a Catalunya “lliure de prejudicis i amb les orelles atentes”

El nou arquebisbe de Barcelona va prendre ahir possessió del càrrec, en substitució de Sistach

Selena Soro
4 min
Lluís Martínez Sistach (esquerra) saludant el seu successor i nou arquebisbe de Barcelona, Joan Josep Omella, fins ara bisbe de Calahorra.

BarcelonaJoan Josep Omella, nascut a Cretes, a la Franja, va visitar per primera vegada Barcelona quan tenia 8 anys, acompanyat per la seva àvia. En aquell moment el va impressionar que una ciutat pogués ser tan gran, i ara, seixanta-un anys després, Omella torna per quedar-s’hi. El nou arquebisbe metropolità de Barcelona, bisbe emèrit de Calahorra i La Calzada-Logronyo (la Rioja), va prendre possessió del càrrec ahir al migdia a la catedral-basílica de la capital catalana, en un acte presidit pel nunci apostòlic a Espanya, monsenyor Renzo Fratini, al qual van assistir al voltant de 2.500 persones, entre feligresos i turistes.

Omella, acompanyat per cinquanta-nou prelats concelebrants -entre els quals hi havia l’arquebisbe emèrit, Lluís Martínez Sistach-, va afirmar que ve a Catalunya “lliure de prejudicis, amb el cor obert i les orelles atentes”. “Com Abraham, m’he posat en el camí cap a una terra que he de començar a conèixer per poder-la estimar amb tot el meu ésser”, va assegurar l’arquebisbe, que va fer una part de l’homilia en castellà i una altra en català. Aquest camí, va recalcar Omella, “ens exigeix estar oberts al que anem descobrint en el mateix camí”.

Com a representants del govern català van assistir a la cerimònia el director general d’Assumptes Religiosos, Enric Vendrell, i el director general dels Mossos d’Esquadra, Albert Batlle. També hi era la delegada del govern espanyol a Catalunya, María de los Llanos de Luna, entre altres autoritats militars i civils.

Comprometre’s amb els pobres

En la seva homilia, el fins ara bisbe de Calahorra i La Calzada-Logronyo també va fer referència a la necessitat de canvis dins de l’Església. “Evangelitzar avui dia en el món exigeix de nosaltres una gran conversió. No podem ancorar-nos en vells mètodes o en ideologies mundanes -va assenyalar-. Els últims papes ens conviden a dur al nostre món la frescor de l’Evangeli i el compromís amb els més pobres i necessitats”.

Així, monsenyor Omella va parlar de la necessitat de tenir la mà sempre estesa per oferir la pau i el perdó a tots els homes, “de manera que ja mai més hi hagi guerres ni divisions entre nosaltres”. “Hem d’aprendre a treballar per la pau, la llibertat, la unió i la reconciliació, per eradicar així en el nostre món qualsevol forma de violència, de terrorisme, d’injustícia i d’exclusió per raons ideològiques, racials o religioses”, va sentenciar.

El perfil social de Joan Josep Omella va ser un dels motius pel qual el papa Francesc el va triar com a successor de Lluís Martínez Sistach, que ja havia superat l’edat de jubilació episcopal (75 anys). Monsenyor Omella, que forma part de la Congregació de Bisbes del Vaticà, comparteix amb el Sant Pare la voluntat d’acostar l’Església als problemes més terrenals. El juny de 2005, una setmana després que una vintena de bisbes sortissin al carrer per manifestar-se contra l’aprovació del matrimoni gai, l’ara arquebisbe de Barcelona (que no va assistir a aquella manifestació), acudia a una marxa contra la pobresa.

L’arquebisbe emèrit de Barcelona, Lluís Martínez Sistach, durant la seva intervenció ahir a la catedral, va recordar, com ja va fer en el seu comiat, el passat 6 de novembre, el marcat perfil social d’Omella. Va referir-s’hi com una persona pròxima i senzilla, a qui passa el testimoni “d’aquest poble que té el seu caràcter, la seva història, la seva memòria i la seva manera de ser”. Martínez Sistach va recordar que un dels objectius que havia tingut durant els últims anys del seu mandat era “intensificar la solidaritat amb els més necessitats de la diòcesi”, i va exalçar la feina de Càritas i de les parròquies barcelonines.

Per fer honor a la fama que el precedeix, Omella va voler deixar clar que el seu desig era escoltar els feligresos i compartir els seus “goigs i sofriments”. Per això va triar com a oració pròpia, “ja des d’ara”, la del rei Salomó: “Senyor, no vull or ni riquesa, no vull poder ni prestigi; et demano solament que em concedeixis una oïda de deixeble, que em concedeixis saviesa per governar el teu poble”.

De Catalunya al Vaticà

En l’inici del seu ministeri episcopal, monsenyor Omella té previst visitar avui al migdia la basílica de la Mare de Déu de la Mercè. A la tarda presidirà també la missa de les famílies que se celebrarà a la basílica de la Sagrada Família, un monument pel qual ja ha mostrat la seva admiració diverses vegades. Dilluns visitarà el monestir de Santa Maria de Montserrat, on es preveu que es trobi amb l’abat Josep Maria Soler, que també era present a l’acte.

Durant la seva homilia, Omella va tenir un record per als seus paisans del poble de Cretes (Matarranya), on va néixer el 1946, així com als llocs on ha desenvolupat diferents ministeris, com a Saragossa, on va ser bisbe auxiliar; Barbastre i Montsó, el seu primer destí com a bisbe residencial, i també Jaca i Osca, on va ser administrador apostòlic. El nou arquebisbe és també el punt de connexió entre el papa Francesc i Espanya, especialment en la gestió dels últims escàndols relacionats amb abusos a menors, com ara el famós cas Romanones, a Granada, i el cas del menor víctima de presumptes abusos al Col·legi Gaztelueta, propietat de l’Opus Dei, a Biscaia. Ara serà també el punt de connexió entre Catalunya i el Vaticà.

stats