Oncòlegs catalans qüestionen que el 65% dels càncers siguin causats per la mala sort

Experts de l'Institut Català d'Oncologia (ICO) responen així a un estudi controvertit de la revista 'Science' i atribueixen aquests casos a una manca de coneixement

Experts de l'Institut Català d'Oncologia (ICO) han constatat aquest dilluns la "gran controvèrsia" en l'àmbit oncològic suscitada per l'estudi de 'Science' que culpa la mala sort de l'aparició del 65% de 31 tipus de càncer. La institució ha atribuït la majoria d'aquests tumors a la manca de coneixement de les seves causes, ha informat en un comunicat.

Sobre el polèmic estudi, encapçalat per Cristian Tomasetti i Bert Vogelstein, del Centre de Càncer Kimmel de la Universitat John Hopkins, tres experts de l'ICO han fet una carta d'aclariment per matisar la feina, després que diversos professionals i l'Agència Internacional per a la recerca en Càncer (IARC, en les seves sigles en anglès) s'hagin pronunciat sobre la matèria.

Segons els autors de l'estudi, dos terços de les varietats de tumors estudiades estarien relacionats amb mutacions aleatòries produïdes durant les fases de divisió cel·lular sense correspondència amb factors ambientals o hereditaris. L'adjunt de Coneixement i Recerca, Josep Ramon Germà; el cap de la Unitat de Tabaquisme, Esteve Fernández, i el cap del Programa de Recerca en Epidemiologia del Càncer, Xavier Bosch, han assenyalat que "una altra forma de veure-ho és concloure que encara hi ha un gran nombre de tumors en els quals les causes encara no han pogut ser completament esclarides". En aquest punt, han assenyalat el fet que fa 20 anys no se sabia que tots els càncers de coll d'úter i el 20% dels d'orofaringe tenen un virus inductor.

Del polèmic article, els experts asseguren haver-se quedat amb la necessitat d'acorralar la malaltia des de tots els angles: "Cal prevenir l'aparició mitjançant l'abandonament del consum de tabac i les dietes correctes, la prevenció de la insolació i el sedentarisme, i evitar algunes infeccions inductores del càncer mitjançant la vacunació".