Detinguts vuit membres de la màfia russa per blanqueig de diners a Reus, Cambrils i Salou

La Guàrdia Civil ha bloquejat 190 immobles i 142 comptes bancaris amb un valor de gairebé 62 milions d'euros

La Guàrdia Civil ha detingut vuit persones com a presumptes membres d'una organització criminal russa que blanquejava diners de dos grups mafiosos de l'Est a diferents municipis de Tarragona, segons han informat fonts del cos policial. L'operació s'ha desenvolupat a Reus, Cambrils i Salou, on s'han practicat 19 registres, 13 a domicilis particulars, 4 en empreses mercantils i 2 en despatxos professionals. Les detencions s’han practicat 3 a Cambrils, 2 a Salou i 1 a Reus. Tot i que el gruix principal de l’operació ha tingut lloc a les comarques de Tarragona, també s’haurien efectuat diligències a l’Hospitalet de Llobregat. Per ordre dels dos fiscals anticorrupció i el titular del jutjat d’instrucció número 3 de Reus Diego Álvarez de Juan, s'han bloquejat 142 comptes bancaris i s'han embargat 191 propietats, per valor de 62 milions d'euros. L'operació de la Guàrdia Civil, denominada Usura, es va iniciar el 2014.

L'organització desmantellada actuava de manera molt professional i blanquejava, presumptament, grans quantitats de diners de dues grans organitzacions criminals russes: Taganskaya i Tambovskaya-Malyshevskaha, ambdues assentades a l’Estat. Segons la Guàrdia Civil, per blanquejar els diners provinents d’activitats il·lícites utilitzaven diverses empreses pantalla, relacionades amb la concessió de préstecs hipotecaris per justificar les operacions financeres. La investigació ha pogut constatar vincles amb testaferros professionals “de primer nivell mundial” que operaven a paradisos fiscals. La fiscalia sospita que els detinguts a Catalunya també haurien defraudat diners a Hisenda.

Els fiscals anticorrupció sospiten que el benefici econòmic que generava la màfia russa arribava a Espanya de dues maneres: a través de diners en efectiu que s'enviaven a Andorra i per diverses transferències internacionals des de paradisos fiscals. El capital s'invertia en negocis i operacions immobiliàries.
El dispositiu de la Guàrdia Civil ha començat a les sis d'aquesta matinada, dirigit per la Fiscalia Anticorrupció i el jutjat d'instrucció número 3 de Reus, i hi han participat 180 agents del cos i de la Interpol.

Els veïns han sentit crits i cops

Diversos veïns dels immobles de Reus on han entrat els agents explicaven als mitjans de comunicació que durant la intervenció s’han pogut sentir crits i cops, que els han alarmat. En l’operació practicada al passeig de La Salle de Cambrils s’haurien escoltat també senyals de resistència. En aquest cas, la Guàrdia Civil hauria detingut un matrimoni rus que hi residia des de feia diversos anys amb un el seu fill de 3 anys. Els agents han ocupat una bona part del passeig La Salle i del carrer Àngel Guimerà. Després de la detenció, els agents s’han quedat a l’interior del pis durant tot el matí on hi estarien practicant escorcolls i rastreig de dades en equipaments informàtics.

Segons EFE, en l'organigrama criminal hi participaven tres advocats, dos del Camp de Tarragona i un altre de Barcelona. També hi estaria involucrat un notari de Cambrils que es va suïcidar a finals del mes de maig després de saber-se que havia desviat, almenys, un milió d'euros dels fons dels seus clients.