La Policia Nacional arresta a Terrassa un presumpte terrorista jihadista "amb intenció d'atemptar"

Les autoritats alemanyes n'havien reclamat la detenció i el consideren potencialment perillós

Agents de la Brigada d'Informació de la Policia Nacional han detingut a Terrassa un home de 27 anys reclamat per Alemanya arran d'una ordre europea de detenció i lliurament. La policia alemanya el considerava un jihadista "potencialment perillós" i "amb intenció d'atemptar", segons ha comunicat la policia. En un habitatge de Mannheim on vivia hi havien trobat "propaganda salafista radical i material apte per a l'elaboració d'un artefacte explosiu o incendiari casolà".

El detingut havia viscut a Espanya fins al 2015, però va fugir a Alemanya amb dues ordres de cerca pendents per la reiteració de delictes comuns. A Alemanya es va radicalitzar, segons la Policia Nacional, i feia servir la identitat d'una altra persona per esquivar les autoritats. Però allà també el van començar a buscar per la seva possible relació amb el terrorisme jihadista i quan ho va saber va decidir anar a Terrassa, on tenia família, per amagar-s'hi.

Segons ha comunicat la Policia Nacional, la detenció s'ha fet a la vora de l'estació de tren de Rodalies de Terrassa. Els agents han escorcollat el domicili on vivia i hi han confiscat material informàtic i telèfons mòbils.

Les autoritats alemanyes pretenen que s'extradeixi el detingut tot i que també el buscaven a Espanya per delictes comuns. Segons la Policia Nacional l'operació implica "la neutralització d'un perill real contra la població civil". També afirma que des que som al nivell 4 d'alerta antiterrorista, des del 26 de juny de fa tres anys, els cossos policials han detingut 249 sospitosos d'estar relacionats amb el terrorisme jihadista, 294 si es compta des de principis del 2015.

En la nota de premsa el cos policial espanyol afirma que l'arrest "és una mostra del compromís de la Comissaria General d'Informació de la Policia Nacional amb la cooperació internacional entre serveis policials estrangers i és un pilar de feina clau davant l'amenaça global i transnacional que implica el terrorisme jihadista". L'afirmació es fa poques setmanes després que Alemanya s'hagi negat a extradir a Espanya Carles Puigdemont per un delicte de rebel·lió.