Societat 26/04/2016

Toc d'atenció de Puigdemont i Colau a la UE per l'acollida de refugiats

L'alcaldessa insta Europa a "abandonar la covardia" i el president critica que "algunes pràctiques ens continuen avergonyint"

Arnau Garcia
3 min
Ada Colau, Carles Puigdemont i Rafel Ribó durant la innauguració de les jornades del Síndic de Greuges

BarcelonaAdvertència del president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, a la Unió Europea. El cap del Govern ha afirmat aquest dimarts que "amenaçar els drets humans també suposa una amenaça per a la identitat europea", mentre que Colau ha dit que la crisi dels refugiats suposa "una vulneració flagrant dels drets de les persones i dels compromisos jurídics de la UE", segons Efe.

Puigdemont ha emplaçat la Unió a "alçar la veu" davant la crisi humanitària, i ha criticat "les males pràctiques" que ataquen l'essència de la construcció europea. El president també ha criticat que algunes decisions preses a Europa "ens continuen avergonyint", malgrat els avenços socials i legislatius del continent en els últims anys. "La UE té el deure de gestionar el més gran moviment de persones des de la Segona Guerra Mundial", ha apuntat.

El cap de l'executiu català ha demanat a les institucions europees que evitin "un retrocés en el llegat de les generacions precedents amb l'excusa del terrorisme".

Moment crucial per a la UE

En aquest sentit, Colau ha demanat a la UE "ser conseqüent amb les seves conviccions" a l'hora d'encarar el que ha qualificat de "moment crucial". L'alcaldessa avisa que el continent ha de triar entre abordar un futur col·lectiu o mantenir una posició "de covardia", "cosa que suposaria la seva destrucció", assegura.

El Síndic de Greuges, una veu necessària

Colau i Puigdemont han obert, juntament amb el síndic de greuges, Rafel Ribó, un seminari organitzat pel defensor del poble centrat en la defensa dels drets humans. Els dos càrrecs institucionals han defensat el paper del Síndic. El president de la Generalitat ha ressaltat la importància de "veus independents que sacsegin la consciència de les institucions", i l'alcaldessa ha qualificat Barcelona de "una ciutat pionera" pel que fa la figura del defensor del poble.

Per la seva banda, Rafel Ribó també ha emplaçat les institucions europees a blindar els drets humans: "La UE ha de combatre la vergonya que suposa el tancament de fronteres davant l'arribada de refugiats sirians". El síndic ha apostat per l'acollida i el multiculturalisme davant un "dilema" entre la seguretat i la por.

Els "reptes actuals dels drets humans" són l'eix central de debat de les jornades convocades pel Síndic aquest 26 i 27 d'abril. El dilema entre seguretat i llibertat i la crisi dels refugiats són els principals temes dels seminaris. També es debatrà la mateixa institució del defensor del poble, una figura amenaçada per "l'ofec pressupostari", segons Ribó, que té com a objectiu "silenciar l'organisme o privatitzar-lo".

De nou un front comú

No és el primer cop que Generalitat i Ajuntament fan front comú per abordar la crisi dels refugiats. Fa poc menys d'un mes, diversos consellers del Govern i la mateix alcaldessa es van reunir al Palau de Pedralbes i van acordar acollir 1.800 refugiats de forma immediata i 4.500 "en els propers temps". En aquella trobada ja va haver-hi critiques cap a la gestió de l'executiu central de les demandes d'asil, a qui Colau va retreure "l'incompliment sistemàtic dels seus compromisos".

La Comissió Europea ja va elogiar fa dues setmanes l'oferta d'acollida de la Generalitat i l'Ajuntament. El comissari d’Immigració, Interior i Ciutadania, Dimitris Avramopoulos, va enviar una carta a Carles Puigdemont on afirmava que la proposta catalana "anava en la bona direcció". També va criticar que l'Estat només hagués acollit 18 refugiats, i va instar els dos executius a coordinar-se.

stats