Societat 10/12/2020

El tràgic incendi de Badalona colpeja els més vulnerables

Més de 100 persones vivien a la nau calcinada: tres han mort, dues estan crítiques i quatre, ferides greus

Cesc Maideu / Jordi Mumbrú
6 min
Un bomber traient el cos d'una de les víctimes

BadalonaDesprés de passar tota la nit lluitant contra l'incendi declarat en una nau industrial ocupada de Badalona i gairebé tot el dia d'avui comprovant si hi havia més víctimes a l'interior, els Bombers i els Mossos d'Esquadra han donat per acabada la "fase més aguda del rescat". Això significa que els equips d'emergència estan segurs que entre la runa no apareixeran els cossos sense vida de gaires persones més, que haurien pogut haver quedat atrapades durant l'intent de fugida. Tot i així, el mal estat en què ha quedat la nau no ha permès una revisió exhaustiva i no es pot descartar que es trobi algun cos més. A l'espera que pugui pujar el desgraciat recompte, de moment han perdut la vida tres persones i també hi ha dos ferits crítics, quatre de greus i setze de lleus, que estan distribuïts entre l'Hospital Germans Trias i Pujol, la Vall d'Hebron i l'Hospital del Mar.

Superada aquesta primera fase, els equips d'emergència han deixat l'immoble en mans de l'Ajuntament de Badalona, que haurà de contractar una empresa de vigilància per custodiar l'edifici i una empresa per treure tota la runa, en un procés que es preveu molt lent i que estarà controlat pels Bombers i la policia científica. L'alcalde de la ciutat, Xavier García Albiol, ja ha dit que demà mateix començarà l'enderroc d'aquest edifici, que ha posat en evidència, un cop més, les pèssimes condicions en què viuen algunes persones immigrants i la falta de resposta de les administracions públiques, tal com ha recordat SOS Racisme en un comunicat.

Els serveis d'emergència van rebre l'avís del foc a les 20.54 h i en uns deu minuts, segons fonts dels Bombers, ja eren al lloc dels fets. El foc es va donar per controlat de matinada, però les tasques d'extinció han seguit aquest matí. Amb l'ajuda dels Mossos d'Esquadra i també dels drons de la científica i dels gossos de la unitat canina, han inspeccionat l'edifici per dins i han buscat possibles víctimes entre la runa. El risc d'ensorrament de l'edifici ocupat ha impedit l'accés a l'interior. De fet, els Bombers han detectat quatre ensorraments parcials de l'estructura quan intentaven accedir a l'interior, un dels quals només cinc minuts després que haguessin entrat a l'edifici.

Moltes de les persones que vivien en aquesta nau, que consta de dos edificis de tres i quatre plantes i que fa més de vuit anys que està ocupada, van poder sortir sense ajuda, d'altres van haver de saltar per les finestres i d'altres, les que eren a les plantes superiors, van haver d'esperar a ser rescatades pels Bombers, mentre les flames les amenaçaven i el fum les encegava. El foc, que segons els testimonis hauria començat a la planta baixa per culpa d'una espelma, va trobar combustible ràpidament i els intents dels ocupants per apagar-lo no van servir de res. En un moment les flames eren incontrolables i escalaven d'un pis a l'altre.

Segons els testimonis que hi vivien i que han sigut consultats per l'ARA, en el moment de l'incendi podria haver-hi entre 120 i 150 ocupants, la majoria d'origen subsaharià i en situació de màxima vulnerabilitat. L'alcalde de Badalona, Xavier García Albiol, ha assegurat que podrien ser fins i tot 200.

"Gairebé a cegues"

El conseller d'Interior, Miquel Sàmper, ha dit que la policia científica investiga els fets i que de moment no hi ha cap hipòtesi. De fet, Sàmper ha lamentat que treballen "gairebé a cegues" perquè les persones que han pogut ser rescatades no estan donant informació sobre el que ha passat o sobre possibles familiars o coneguts que estiguin afectats pel foc, cosa que el conseller ha atribuït a la "barrera idiomàtica": "No hi ha hagut col·laboració de les víctimes". El titular d'Interior ha apuntat que es podria haver de fer una demolició mecànica de l'edifici. "El més important és saber l'estat de l'edifici per a la seguretat dels veïns", ha remarcat.

En declaracions a TV3, el conseller ha afegit que no saben el nombre exacte de persones que hi havia a la nau en el moment del foc, però que confien que moltes o encara no haguessin tornat a la nau o que haguessin pogut sortir pels seu propi peu. Ha admès, però, que potser el fred d'ahir a la nit va fer que moltes persones tornessin a la nau a resguardar-se. Segons Sàmper, la virulència de les flames fa impossibles que es puguin trobar supervivents. El conseller ha evitat fer suposicions sobre la causa de l'incendi, ni sobre per què hi va haver una deflagració quan l'edifici ja estava cremant.

L'alcalde de Badalona, Xavier García Albiol, ha decretat tres dies de dol però abans ha denunciat que en els últims dos anys a la nau hi havia "persones conflictives que creaven problemes importants de convivència", cosa que no havia passa els anys anteriors. Mentre encara no s'estaven buscant els cossos de les víctimes, ha parlat de problemàtiques com venda de droga o robatoris, i ha dit que no fa ni 10 dies que va haver-hi una baralla amb ganivets.

El consistori té constància d'una seixantena de persones que es van escapar de la nau, però, segons Albiol, només quinze són ara en un centre d'acollida. L'alcalde ha assegurat en declaracions a Catalunya Ràdio que acolliran aquestes persones en albergs, però ha avisat que no s'hi podran estar "eternament" i ha demanat compromís a la resta d'administracions. Albiol ha assegurat que tenen coneixement de qui és el propietari de la nau, que no ha denunciat l'ocupació. Ha defensat que la situació no els agafa de nou, que ja feia mesos que hi treballaven però que no tenien autorització judicial per accedir a la nau. Fonts de l'Ajuntament han explicat que havien obert un expedient administratiu al propietari per haver destinat la nau a uns usos diferents per als quals estava autoritzat.

L'entitat SOS Racisme ha emès un comunicat aquesta tarda on denuncia que l'incendi és culpa del "racisme institucional" i assenyala directament a l'alcalde Albiol "com a còmplice necessari" de la tragèdia "per acció o omissió".

Una espelma

El Moisés, que va ser un dels primers a veure com començava l'incendi, va tenir la sort d'estar al pis de baix quan es va iniciar el foc. "Ha caigut una espelma a terra, i com que tot era de cartró i de fusta, s'ha encès molt ràpid", explicava. També recordava que havien intentat apagar-lo però que en tot l'edifici només hi havia dos extintors i un no funcionava. El Moisés, de 52 anys i nascut al Marroc, portava 4 anys vivint en aquest edifici i va ser el primer a trucar als bombers per donar l'alerta. Explicava que l'incendi va començar pel pis de baix i que molta gent de dalt no va poder baixar. "No sé què els deu haver passat, he vist persones saltant", apuntava.

El Moisés anava acompanyat del Keita, un company nascut al Senegal que també ha sobreviscut a l'incendi. Ell feia sis anys que vivia a l'edifici, i assegurava que en aquests moments hi viuen entre 120 i 150 persones. "La gent que hi viu va variant amb el temps, han arribat a ser-hi 200 persones", assenyala. Afegeix, a més, que sí que hi vivien menors: els més joves diu que tenen entre 14 i 15 anys i que estan escolaritzats.

Barcelona ofereix el CUESB

El tinent d’alcalde de Seguretat de Barcelona, Albert Batlle, ha expressat avui el condol del consistori per les víctimes de l’incendi, un punt que ha dit que s’ha acordat en la comissió de govern Ha assegurat que l’alcaldessa, Ada Colau, ha parlat amb Albiol i que la ciutat ha enviat a Badalona dotacions de Bombers – cinc vehicles- i que ha posat a disposició de la ciutat de Badalona els serveis del CUESB.

Batlle ha afegit que a Barcelona ara hi ha una setantena d’assentaments, que no consta cap de tan gran com el de Badalona, però que és un problemàtica que s’ha d'afrontar des del punt de vista social per garantir elements de seguretat. "Cap dels assentaments de Barcelona té les característiques d’ocupació de la nau de Badalona", ha assegurat.

Aragonès demana evitar treure conclusions precipitades

El vicepresident en funcions de president, Pere Aragonès, que avui s'ha desplaçat a Badalona, ha mostrat la seva "preocupació" davant la "tragèdia". L'actual cap de l'executiu català ha afegit que no és una tragèdia qualsevol, ja que fa referència "a situacions de molta vulnerabilitat", i és per aquest motiu que espera que no es treguin "conclusions precipitades". La delegada del govern espanyol a Catalunya, Teresa Cunillera, també s'ha desplaçat avui fins a Badalona i el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha expressat el seu condol per les víctimes a través de Twitter. Cunillera, al seu torn, ha fet una crida a buscar solucions perquè no es repeteixi una situació així: "S'ha de cridar totes les administracions perquè reflexionin".

El Síndic de Greuges, Rafael Ribó, ha obert una investigació d'ofici i ha demanat a l'Ajuntament de Badalona des de quan tenia constància de l'ocupació de la nau, quantes persones hi vivien, la seva situació d'acord amb el padró municipal i si els constava la presència d'infants. També demana saber quines actuacions s'han fet per resoldre la situació, especialment des de serveis socials, així com si s'havien fet controls policials a la nau per detectar-hi infraccions, el grau de conflictivitat al barri i si hi ha hagut coordinació amb altres cossos.

stats