16/04/2015

REE ‘vesteix’ d’ajudes socials les compensacions als municipis

2 min
Les torres de la MAT al seu pas pel nucli de Fellines, al terme municipal de Viladasens (Gironès).

MadridLa batalla que va desgastar tant Red Eléctrica de España (REE) per aconseguir concretar el traçat de la línia de molt alta tensió (MAT) de Girona entre Bescanó i Santa Llogaia d’Àlguema ha fet canviar alguns dels procediments d’aquesta empresa elèctrica. Per convèncer molts dels alcaldes rebels que permetessin que les torres i les línies de 400 kV passessin pel seu municipi, van haver d’acabar pactant compensacions sucoses per a aquests ajuntaments. Amb la MAT que s’està a punt d’inaugurar entre Terol i Castelló (Mezquita-Morella-Mudéjar) estaven tenint problemes similars als de Girona, amb molta oposició territorial. En aquest cas REE ha decidit compensar els ajuntaments, però de manera finalista. És a dir, han acordat prèviament a quin projecte de caràcter social destinarà l’ajuntament els diners pactats a canvi de deixar passar la línia elèctrica, com ara una residència d’avis o un poliesportiu. A més, REE i l’ajuntament de torn visualitzaran que l’empresa elèctrica és qui haurà finançat aquell projecte. Els 20 municipis per on passa la línia entre Terol i Castelló ja han firmat aquests convenis de responsabilitat social corporativa amb REE com a pla pilot, que també es preveu aplicar en la majoria dels futurs projectes de l’empresa, com les tres MAT previstes a Catalunya -Collserola, la Secuita - Escatrón i Peñalba-Montsó-Isona-, i el ramal de la MAT de Girona fins a Riudarenes. En aquestes negociacions amb els ajuntaments, REE sempre té l’as a la màniga de l’expropiació forçada un cop el govern espanyol declara la línia d’interès estatal. Fins abans de la MAT de Girona perdien menys temps negociant, però ara s’han adonat que no poden imposar-se sempre per la força del decret.

Les altres MAT ‘catalanes’

Les tres MAT previstes a Catalunya estan fora de la planificació del 2020, però pel que fa al ramal de la MAT Bescanó - Santa Llogaia que ha d’arribar fins a la futura subestació de Riudarenes passant per Santa Coloma de Farners -per alimentar l’AVE-, REE està pendent d’un informe que va encarregar la Generalitat. Arran de l’oposició dels ciutadans de Santa Coloma de Farners, que es va visualitzar amb un referèndum amb més de 6.000 vots, el Parlament va votar una moció a favor de repensar el projecte, i va instar el Govern a elaborar-ne un informe. Red Eléctrica està convençuda que la Generalitat ja el té acabat, però que s’espera a després de les eleccions municipals. Si l’informe digués que desaconsella fer el ramal, REE encara no té pensat un pla B, o això diu públicament.

Un cable submarí unirà Mallorca i Eivissa

Les illes de Mallorca i d’Eivissa es connectaran amb un cable submarí de 132 kV. Eivissa i Formentera es nodreixen de l’electricitat que generen les seves centrals, però estan aïllades. Aviat estaran unides a Mallorca, que al seu torn ja està connectada amb un altre cable submarí a la Península i al sistema elèctric estatal. Costarà 225 milions d’euros, i serà pionera al món per a un cable de corrent altern.

stats