Els pares d'Asunta, declarats culpables de l'assassinat de la seva filla

El jurat popular ha decidit el veredicte de forma unànime després d'una deliberació que s'ha allargat quatre dies

El jurat popular ha declarat Rosario Porto i Alfonso Basterra culpables de l'assassinat de la seva filla Asunta, morta el 21 de setembre de 2013 i el cos de la qual va ser localitzat en una pista forestal de Teo (la Corunya) l'endemà a la matinada. Així ho han determinat de forma unànime els membres del jurat –cinc homes i quatre dones– després d'una deliberació que s'ha prolongat durant quatre jornades, des de dilluns, i en què han hagut de respondre fins a 21 preguntes sobre els fets. Han remarcat que la víctima no va tenir cap possibilitat de defensar-se.


Asunta Basterra, de 12 anys, va aparèixer morta en una pista forestal a prop de casa seva, a Santiago de Compostel·la. La mare adoptiva, Rosario Porto, va ser detinguda poc després que es descobrís el cos per incongruències, ambigüitats i versions contradictòries sobre la desaparició de la menor. Un dia més tard, el jutge va ordenar detenir també el pare adoptiu, Alfonso Basterra.

Segons va explicar Porto a la denúncia, el 21 de setembre del 2013 a les 19 h va deixar sola la nena per anar a fer unes compres. Quan va tornar, a les 21.30 h, Asunta ja no hi era. En un primer moment, això no li va resultar estrany, perquè la nena acostumava a anar a casa del seu pare –el matrimoni s'havia separat–, que viu al costat. Un cop va parlar amb el seu exmarit, a les 22.30 h, van anar a denunciar la desaparició a la policia. Tres hores més tard el cos d'Asunta apareixia en una pista forestal propera. Una càmera d'un local, però, va gravar la mare amb la filla a una hora en què la nena, segons el primer relat, ja estava desapareguda.

Els escorcolls als domicilis dels pares van aportar importants detalls a la investigació, entre ells, una corda trobada a una casa al municipi de Teo, propietat de la mare, que seria la mateixa amb la qual es va lligar Asunta. A més, a la nena l'haurien drogat amb les mateixes pastilles receptades a Porto.

Els pares van ser acusats d'idear un pla per matar la seva filla subministrant-li ansiolítics al dinar amb la idea d'asfixiar-la després amb un mocador o un coixí. L'ansiolític va aparèixer barrejat amb aliments a l'estómac de la nena i es van trobar restes d'Orfidal a la roba de la mare. Hores després, segons el relat del fiscal, els pares haurien lligat Asunta de peus i mans a la casa familiar de Teo i l'haurien asfixiat.

Els pares, els dies 1 i 2 d'octubre van declarar que no l'havien assassinada. Basterra va dir que  la seva dona era la mare que tota criatura "hauria desitjat tenir" i Porto que "estimava la seva filla".

El mòbil del crim continua sent una de les grans incògnites del cas. En un principi la policia mantenia com a principal hipòtesi el mòbil econòmic, ja que Asunta hauria heretat els diners dels seus avis, morts en estranyes circumstàncies, i Porto, usufructuària de l'herència fins que la nena fos major d'edat, tenia problemes econòmics. Alguns mitjans, però, asseguren que la veritable hereva del patrimoni dels avis era Porto.