Sabater i Colau demanen al PSC "coherència" per no donar poder al "xenòfob" Albiol a Badalona

Els socialistes encara no han dit si accepten els vots del PP per aconseguir l'alcaldia

A l'espera que el PSC decideixi aquest vespre en una assemblea amb les seves bases si accepta els vots del PP d'Albiol per fer-se seva l'alcaldia de Badalona, l'encara primera edil de la ciutat Dolors Sabater (Guanyem Badalona en Comú) ha assegurat aquest matí que confia en la "coherència" dels socialistes per no governar al costat de la dreta.

Poc abans, l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau (Barcelona en Comú), s'havia manifestat en el mateix sentit manifestant que espera que les forces progressistes de la ciutat "continuïn fent el màxim esforç per no donar poder ni legitimitat al posicionament xenòfob i antidemocràtic" que, ha dit, representa l'exalcalde del PP Xavier García Albiol.

Les reaccions arriben l'endemà que Albiol, per a sorpresa fins i tot del PSC, anunciés que renuncia a ser alcalde de Badalona i que donarà suport a la candidatura d'Álex Pastor per ser alcalde durant l'any que queda abans de les pròximes municipals, tal com havia demanat el socialista com a condició 'sine qua non' per donar suport a la moció de censura, després que Sabater hagués perdut la moció de confiança vinculada als pressupostos.

"El juny del 2015, el PSC va contribuir a posar fi a l'etapa més nefasta de la política municipal, una etapa amb la devastació més gran de drets socials i les retallades més ferotges, amb una persecució de la llibertat d'expressió i de la llibertat de culte impròpies d'una ciutat de drets com Badalona", ha dit Sabater.

L'alcaldessa ha assegurat que confia "en la coherència del PSC i en el seu compromís pel bé comú i per la ciutat" i també espera "que retorni als seus plantejaments polítics progressistes, que no poden anar derivant cap a la dreta, com seria facilitar l'entrada del Partit Popular al poder". "Seria un error estratègic, caure a la trampa que li ha parat el PP, perquè no deixa de ser una manera d'instrumentalitzar-lo ara que el PP i Albiol estan en hores baixes".

Pel que fa als motius de la moció, Sabater ha assegurat que "crida molt l'atenció" que "els motius pels quals farien la moció han anat canviant". "En les últimes reunions han posat l'accent en la gestió i l'acció de xoc. Crida molt l'atenció perquè ells han bloquejat els pressupostos més socials de la ciutat. Per exemple, ara parlen de portar més guàrdia urbana i d'eliminar barreres arquitectòniques al pla de xoc. Ho fan perquè acabem de licitar dos milions d'euros per eliminar aquestes barreres i perquè acabem d'obrir 12 places per a nous guàrdies".

El canvi de posició del PSC respecte a l'alcaldia, tot i les diferències municipals que han expressat, va ser precipitat pel suport de l'Ajuntament de Badalona al procés independentista, que el va tornar a acostar als altres partits constitucionalistes.

Sabater ha dit que hi ha "contactes" amb el PSC però que de moment no s'han reunit. Els socialistes porten ja 24 hores de silenci des que Albiol va anunciar el seu suport.

L'alcaldessa va criticar també el paper d'Albiol com a "regidor absent", i va dir que "no es preocupa pels problemes reals de la ciutat i només hi torna ara que la seva carrera política està en hores baixes i la necessita com a trampolí".

En els últims dies, després de la moció de confiança, la tensió entre el PP i el consistori ha anat en augment. Si des de l'Ajuntament es van retenir 10.000 euros corresponents a dietes a Albiol per no haver assistit a plens i comissions, el popular va demanar el cessament del regidor de Medi Ambient Àlex Mañas per haver contractat la seva dona per a un càrrec tècnic. Sabater va anunciar, a més, que presentaria accions legals contra Albiol pel "crim d'odi" que veien en la campanya del líder del PP contra la construcció d'una mesquita.