L'abús sexual del Sebastià a la Marta de 'Terra Baixa', tractat com una "relació amorosa" a la selectivitat

Els personatges de l'obra de Guimerà tenien uns 30 i 14 anys, respectivament

L'examen de català de la selectivitat, que es va fer dimarts, ha aixecat polseguera per una pregunta concreta sobre l'obra de teatre 'Terra Baixa', d'Àngel Guimerà, una de les lectures obligatòries al batxillerat. Els estudiants que van escollir l'opció B van haver de respondre si cinc afirmacions sobre l'obra de Guimerà eren vertaderes o falses, i en la primera frase han saltat totes les alarmes. Segons la guia de correcció, la frase "La Marta manté una relació amorosa amb el Sebastià" és vertadera, però el cert és que no es tracta de cap relació amorosa, sinó d'un abús sexual. L'exercici total val 0,5 punts, una dècima per cada frase correcta. Per cada resposta incorrecta, es resten 0,1 punts.

En l'obra de Guimerà, el Sebastià té uns 30 anys i és el cacic del poble, i la Marta, que és menor d'edat i en té 14, és una pidolaire. En Sebastià ofereix feina al pare de la Marta a canvi que ella es converteixi en una mena d'esclava seva. Llegint el llibre de Guimerà no hi ha lloc per al dubte. Aquest és un dels fragments en què la Marta relata la seva relació amb el Sebastià:

Marta: Nosaltres i altre gent ens refugiarem a l'entrada de la masia més propera, que era la del Sebastià! Arribaven dones i homes, i entre ells, un que ens digueren que era l'amo. (Entra en Sebastià). I jo, perquè no ens traguessin, explicava ditxos i acudits, fins que em demanaren que ballés i vaig ballar, que a fora encara plovia. I quan més ballava jo, més reia la gent. Menys l'amo, que em mirava, em mirava! I em va preguntar després tot rient: "Que has sortit de la pols dels camins, tu, com les granotetes que s'hi fan amb les gotes de la pluja?"

Tomàs: Després li va preguntar al pare què volia i ell li va respondre que una caritat.

Marta: No, una caritat, no. Una feina! Un treball! Ell em va asseure sobre els seus genolls, que jo tenia catorze anys, i el Sebastià ja potser trenta. I d'aquell dia va venir que al pare el va fer moliner. I a mi... fins ara. (Tapant-se la cara amb les mans)

Tomàs: No, calla, no diguis res més, calla!

Marta: Què podia fer jo? Fugir? Cap a on? Si no podia! Matar-me? Si el matar-se és pecat, i fa tanta por morir-se, i jo era tan nena! I es neix per viure i no per morir-se de seguida!

Ja hi ha hagut queixes de professors i estudiants. 

Fonts de la secretaria d'Universitats i Recerca expliquen que els exàmens els elaboren un grup de professors de batxillerat i universitats experts en cada matèria. L'ARA ja es va fer ressò del clam de bona part de la comunitat educativa per transformar els exàmens de la selectivitat en proves més competencials, que valorin l'esperit crític dels alumnes. En una comparació de diverses proves, s'apuntava que les preguntes de veritable i fals presents en diversos exàmens de les PAU no permeten avaluar del tot les capacitats dels alumnes.