El Síndic demana un pla que garanteixi alternatives per als manters

Ribó denuncia la passivitat de les autoritats, que diu que perjudica els venedors ambulants

El Síndic de Greuges, Rafael Ribó, ha criticat aquest dilluns que les principals víctimes del 'top manta' són els venedors o manters, i la permissivitat de les autoritats, i recomana abordar aquest fenomen de manera integral. Això suposa incloure mesures que siguin una alternativa legal i millorada a la feina que fan actualment per guanyar-se la vida, i si calgués, proporcionar-los allotjament, formació ocupacional i prendre mesures per regularitzar la situació administrativa d'aquells ho requereixin.

En un informe presentat pel Síndic sobre l'actuació d'ofici iniciada l'octubre de 2015 en relació amb la venda ambulant il·legal al carrer, el Síndic considera que la passivitat de les autoritats amb el 'top manta' perjudica més els manters que no pas els beneficia. De fet, Ribó insisteix que  cal distingir la situació dels venedors del 'top manta' de la dels entramats mafiosos o xarxes de crim organitzat, que els exploten i que promouen la falsificació i la importació il·legal dels productes. El Síndic recomana també una acció acurada i decidida contra les organitzacions que importen i controlen les logístiques de distribució de productes falsificats, per aturar una activitat "més propera als entramats mafiosos que a la pobresa dels més vulnerables". 

La investigació abasta tot Catalunya, però també inclou els casos concrets de Barcelona, Salou, Sitges, Roses i el Vendrell, i el Síndic ha demanat informació a tots aquests ajuntaments, a la Diputació de Barcelona, a l'Autoritat Portuària de Barcelona, a la Federació de Municipis de Catalunya i a l'Associació Catalana de Municipis i Comarques. En totes aquestes ciutats es van produir diversos incidents relacionats amb manters durant la segona meitat de l'any passat. El més greu és el que es va produir a Salou, quan la caiguda d'un manter daltabaix d'un balcó va derivar en aldarulls que van obligar a tallar la circulació de trens entre Sitges i Cambrils durant diverses hores.

La presentació de l'informe ha coincidit amb una reunió del Síndic amb els representants de les entitats socials i dels gremis de comerciants, els membres de diverses associacions afectades i alguns responsables de l'administració i de les entitats municipalistes.

Més continguts de