El Suprem anul·la el Pla de Política Forestal de la Generalitat

El Govern haurà d'elaborar una nova estratègia partint de zero

El Tribunal Suprem ha tombat definitivament el Pla General de Política Forestal (PGPF) de Catalunya, al desestimar el recurs de cassació de la Generalitat. L'estratègia ja havia estat anul·lada pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) per un recurs de l'organització Ecologistes en Acció l'any 2017.

El pla, que tenia vigència del 2014 al 2024 i un pressupost de 500 milions d'euros, va ser impugnat pels ecologistes per falta de participació ciutadana, per incompliment de lleis de protecció de la natura catalanes, espanyoles i internacionals, i per la important aposta que feia per subvencionar les explotacions privades de fusta per sobre de la sostenibilitat. Ara la Generalitat haurà d'elaborar un altre pla.

Els ecologistes se senten ignorats 

El portaveu d'Ecologistes en Acció, Jaume Grau, considera "inadmissible" que el Govern hagi "ignorat totalment" les reclamacions de la organització per a elaborar un nou PGPF mentre es duia a terme tot aquest procés judicial. Els ecologistes consideren que, a més, el departament d'Agricultura no ha tingut en compte les opinions de les entitats de conservació de la natura. "Sembla clar que, per l'administració, els ecologistes molestem", afirma Grau, i afegeix que això demostra novament que a la conselleria "només li interessa la productivitat econòmica dels boscos". 

El portaveu dels ecologistes ha recordat que la Generalitat ja havia ignorat el contingut de l’informe del Consell del Protecció de la Natura, que era contrari a l’aprovació del PGPF. "A més dels científics, ara la Conselleria ja no pot ignorar els tribunals", conclou Grau.