TRADICIONS
Societat 01/06/2016

Taurins i antitaurins d’Olot se citen a les urnes pels correbous

Els olotins votaran entre avui i el 7 de juny si s’aboleixen o no

Josep Pastells
3 min
David Serramitjana (esquerra), representant dels contraris als correbous, i Josep Amores (dreta), defensor de la tradició.

Olot¿Olot ha de deixar d’organitzar els correbous? Un total de 29.068 olotins majors de setze anys estan cridats a respondre des d’avui a aquesta qüestió a la web de l’Ajuntament, en una consulta que s’allargarà una setmana. Malgrat que no serà vinculant, permetrà conèixer l’opinió dels ciutadans sobre un tema que, aparentment, els divideix en dos bàndols irreconciliables. El resultat de la consulta, que es mantindrà oberta des les vuit del matí d’avui fins a les vuit del vespre de dimarts que ve, ajudarà l’equip de govern (CiU-PSC) a decidir si el correbou que es va dur a terme el setembre passat a la plaça de toros amb motiu de les Festes del Tura serà l’últim que se celebra a la ciutat. La Penya Taurina de la Garrotxa va recuperar aquesta activitat el 1984. “Volem fomentar el debat”, explica l’alcalde d’Olot, Josep Maria Corominas, que pronostica que la consulta serà un “èxit”. “Crec que hi haurà molta participació i la gent ja sap què anirà a votar”, afegeix.

Partidaris i detractors

A l’espera que la votació electrònica aclareixi per quina opció es decanten els olotins, més de 8.800 persones han firmat fins ara una petició a la plataforma Change.org per demanar l’abolició dels correbous a Olot. Per contrarestar aquesta xifra, els organitzadors esgrimeixen el nombre de seguidors de l’activitat: “Més de 2.200 persones omplen la plaça cada any i unes 500 no hi poden entrar perquè no hi caben”, afirma Josep Amores, president de la Penya Taurina de la Garrotxa. La penya paga 6.300 euros per organitzar el correbou, que data del 1636 i que, abans que el recuperessin, s’havia celebrat fins al 1904. “Els animals no pateixen, només és un joc entre vaquetes i persones”, sosté Amores, que confia que no se suprimeixi un dels actes “més tradicionals i multitudinaris” de les Festes del Tura.

Però la Fundació Fauna, que s’oposa frontalment al correbou, té un punt de vista ben diferent. “Volem que Olot torni a estar a l’avantguarda dins del món de la defensa animal”, assenyala David Serramitjana, president de la fundació. Segons ell, “haver-se de divertir utilitzant els animals demostra que part de la societat encara està poc evolucionada”. “Malgrat la insistència dels defensors dels correbous a fer-nos creure que els toros no pateixen en aquests espectacles, està científicament demostrat que no és així”, afegeix. Ho corrobora Neus Royo, tècnica i metge de la mateixa fundació: “Veterinaris, biòlegs i metges confirmen aquest patiment”. Olot va prohibir les corrides de toros el 2006. “Ja fa deu anys, i tenim molt clar que és el moment d’acabar també amb els correbous”, comenta Royo.

Els resultats, el 7 de juny

Per votar a la consulta electrònica cal identificar-se amb el DNI i amb la contrasenya que cada olotí major de setze anys, inclosos els estrangers empadronats a la ciutat, ha rebut a casa seva. Les persones que no tinguin accés a internet o que necessitin ajuda per votar podran adreçar-se a la Biblioteca Marià Vayreda o a l’Oficina d’Atenció al Ciutadà. El mateix 7 de juny al vespre, just quan acabi el termini de votacions, es donaran a conèixer els resultats de la consulta, que garanteix l’anonimat dels votants.

Fa dues setmanes el ple de l’Ajuntament va aprovar una moció defensada per la Fundació Fauna i 44 entitats més en què es demanava el suport a la iniciativa Olot sense correbous. I la Federació d’Entitats Taurines de Catalunya ha anunciat que portarà el consistori als jutjats per fer una consulta “il·legal i inconstitucional”, cosa que l’alcalde nega. “Tenen por a un resultat que no els sigui favorable”, apunta Josep Maria Corominas.

stats