CONTROL FRONTERER

El PP veta que s’investiguin les morts d’immigrants a Ceuta

L’intent de salt més multitudinari congrega més de mil subsaharians

Cop de força del PP. No es constituirà, finalment, la comissió d’investigació per aclarir les circumstàncies en les quals, ara fa prop d’un mes, una quinzena d’immigrants van morir quan intentaven accedir a territori espanyol per Ceuta. Al centre la polèmica, la Guàrdia Civil, que va utilitzar material antidisturbis per repel·lir-los. La portaveu del grup socialista, Soraya Rodríguez, va informar ahir d’aquest cop de porta del govern espanyol a la petició que havien fet tant el PSOE com Esquerra Plural, amb la signatura del grup mixt, d’incloure a l’ordre del dia del ple del Congrés de la setmana que ve la constitució d’aquesta comissió amb l’objectiu d’investigar la tragèdia del 6 de febrer. El PP considera innecessària la comissió perquè defensa que el ministre de l’Interior ja ha donat les explicacions pertinents. El PSOE ja ha anunciat que, fruit de la negativa de la junta de portaveus del Congrés de crear la comissió d’investigació, demanarà la reprovació del ministre.

Fins ara durant aquesta legislatura, de fet, el PP ha vetat totes i cadascuna de les comissions d’investigació proposades pels grups de l’oposició, des de la del cas Bárcenas fins a la de la situació de Bankia. La negativa d’ahir coincidia amb la tensió fronterera a Ceuta. Durant la nit de dilluns i fins al matí d’ahir uns 1.200 immigrants van intentar saltar el mur per entrar en territori espanyol, en el que és l’intent de salt més massiu dels últims mesos.

Es va fer en diferents tongades. La primera es va començar a intuir pels volts de les quatre de la matinada, quan, segons les autoritats espanyoles, es va tenir constància d’un grup d’unes 1.200 persones que es congregaven en un abocador situat als afores de la localitat marroquina de Fnideq-Castillejos, a només tres quilòmetres de Ceuta. Cap a dos quarts de sis del matí un grup d’uns 300 immigrants subsaharians intentaven creuar el pas fronterer oficial del Tarajal, on van ser continguts per agents marroquins i espanyols sense fer ús, segons asseguren, de cap mena de material antidisturbis. Només uns minuts després, 400 immigrants més intentaven travessar el doble tancat fronterer terrestre per les immediacions de les dependències de la Inspecció Tècnica de Vehicles (ITV) i els polígons comercials del Tarajal.

Interior parla d’“emergència”

Cap a les vuit del matí, i després que aquests primers intents d’entrada a Ceuta haguessin quedat frustrats per l’acció policial, dues tongades més d’immigrants van intentar, també sense èxit, creuar la frontera. La delegació del govern espanyol a la ciutat autònoma detallava, posteriorment, que les forces marroquines havien interceptat 870 immigrants en aquestes intervencions. De cara a prevenir nous salts, la Prefectura Superior de Policia va ordenar el tancament, durant uns minuts, dels passos fronterers de Beni-Enzar i del Barrio Chino de Melilla.

El ministre de l’Interior, Jorge Fernández Díaz, remarcava ahir, després d’aquests nous intents de salt, que la situació de les fronteres a Ceuta i Melilla és “d’emergència, molt delicada”. El ministre visitarà avui Ceuta i demà Melilla, on mantindrà reunions amb els presidents de les ciutats autònomes, així com amb els comandaments de la Guàrdia Civil i la Policia Nacional.

L’Estat diu que 40.000 més esperen al Marroc

El ministre de l’Interior va xifrar ahir en uns 40.000 el nombre d’immigrants, la majoria subsaharians, que són al Marroc esperant entrar a Espanya, i en 40.000 més els que són a Mauritània amb la mateixa intenció. Els càlculs, però, són estimats, perquè cap entitat ni administració pública sap del cert quantes persones hi ha actualment en aquestes zones amb l’objectiu de creuar la frontera. El mateix ministre va parlar, al Congrés, d’unes 30.000 persones que esperaven entrar en territori espanyol des del Marroc.

Més continguts de