Societat 26/02/2013

El Tribunal Suprem ratifica l'aval a la immersió lingüística

Desestima el recurs d'un pare contra la sentència del TSJC que obligava a escolaritzar en castellà els seus fills però sense qüestionar el model d'escola

Sònia Sánchez
2 min
Ciutadans concentrats a la plaça Sant Jaume de Barcelona a favor de l'escola en català, al mes de setembre.

BarcelonaEl Tribunal Suprem (TS) ha ratificat avui l'aval que el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) va donar al sistema d'immersió lingüística en català a les escoles en la seva sentència del 8 de març del 2012. Desestima així el recurs del pare d'un alumne que no va considerar suficient que el TSJC obligués a escolaritzar el seu fill en castellà i volia que la sentència s'apliqués a tot el sistema educatiu català.

EL TS confirma –perquè la considera "ajustada a l'ordenament jurídic"– la sentència del TSJC que obligava la Generalitat a oferir escolarització en castellà als fills del demandant però que especificava que calia "deixar sense efecte la interlocutòria pel que fa al sistema sencer d'ensenyament a Catalunya".

Aquesta sentència del Suprem posa punt final als recursos presentats per aquest pare, Feliciano Sánchez López, que va donar origen a una primera sentència del TS favorable a la seva petició però que no aclaria si es referia només al seu cas concret o l'ensenyament en castellà s'havia d'aplicar a tot el sistema.

Aquella primera sentència acreditava el dret del recurrent "que el castellà s'utilitzi també com a llengua vehicular en el sistema educatiu" i instava la Generalitat a "adoptar les mesures necessàries per adaptar el seu sistema d'ensenyament". Arran d'aquesta sentència, el TSJC va aprovar després una interlocutòria que donava al Govern dos mesos de termini per complir-la, però davant un recurs interposat per la Generalitat de Catalunya el TSJC va tornar a pronunciar-se i va aclarir aquest cop, el 8 de març del 2012, que el compliment havia de ser només en el cas de la família demandant.

Ara el TS ratifica aquesta interpretació del TSJC i confirma l'aval que va fer al sistema d'immersió lingüística, tot i que ja en aquell moment algunes veus van alertar que la possibilitat de trencar aquest model en el cas d'alguna família concreta, com la que ha interposat el recurs, era també una escletxa jurídica perillosa.

stats