Els investigadors intenten esbrinar si la detinguda per la mort del nen desaparegut a Níjar va actuar sola

El cadàver del menor va ser trobat al maleter del cotxe d'Ana Julia Quezada, la parella del pare. La policia l'ha detingut quan intentava traslladar el cos

Han sigut tretze dies de recerca angoixant amb el pitjor dels desenllaços. El cadàver de Gabriel Cruz, el menor de 8 anys desaparegut a prop de casa dels seus avis a Níjar, a Almeria, va aparèixer ahir al maleter del cotxe de la parella del seu pare, que va ser sorpresa per la Guàrdia Civil i detinguda mentre traslladava el cos sense vida del nen a l'interior del vehicle.

La dona, Ana Julia Quezada, era al centre de les sospites dels investigadors, especialment després que fa una setmana fos ella precisament qui trobés una samarreta interior blanca del Gabriel quan caminava amb el pare del menor per una zona pròxima a Las Hortichuelas, la pedania de Níjar on va desaparèixer el nen. La Guàrdia Civil va trobar restes de l’ADN del Gabriel a la peça de roba, el primer rastre sòlid del menor des de la seva desaparició, i des de llavors va intensificar encara més la vigilància sobre Quezada, que ahir va conduir-los fins al cos.

Un ampli dispositiu policial li va barrar el pas quan intentava accedir amb el cotxe a un garatge a Vícar, una població a uns 60 quilòmetres de Níjar. En un vídeo enregistrat per un veí i que 'La Voz de Almería' va difondre es pot sentir com Quezada proclama la seva innocència als agents en un primer moment i dona a entendre que algú havia posat el cos a dins del maleter, on els agents el van trobar ocult a sota d’una manta.

La policia, però, feia hores que seguia discretament la dona, segons van publicar ahir diversos mitjans. Així, la Guàrdia Civil hauria pogut comprovar com Quezada es dirigia ahir al matí a un pou pròxim a la zona on va desaparèixer el nen, recuperava el cos i se l’enduia en el seu vehicle, que va ser finalment interceptat.

A l’espera del resultat de l’autòpsia, que determinarà quan i com va morir el menor, la notícia va deixar muts i consternats els veïns d’aquesta petita localitat andalusa. Alguns van assegurar a Efe que l’episodi de la samarreta trobada a prop d’una depuradora a la barriada de Las Negras, a Níjar, havia fet néixer recels: “El meu gendre és policia i va passar amb un grup per la mitjana [referint-se a la zona on es va localitzar] i no van veure la samarreta. Aquí van començar les sospites perquè, a més a més estava seca [quan havia plogut recentment]”, va declarar un veí.

L'últim rastre del menor

El rastre del Gabriel es va perdre el 27 de febrer quan sortia de casa de la seva àvia cap al domicili pròxim d’uns parents, on no va arribar mai. Justament Ana Julia Quezada i l’àvia del menor havien sigut les últimes a veure’l amb vida.

Els pares del Gabriel han protagonitzat concentracions aquests dies, segurs que el seu fill no havia marxat per voluntat pròpia, i han demanat que qui fos que el retingués el deixés tornar a casa. Quezada també era en algun d’aquests actes, i fins i tot en una ocasió va fer declaracions a TVE on es mostrava compungida per la desaparició: “Tot sol no hauria marxat; no s’allunyava, i si marxava cada mitja hora o així tornava”, va relatar a càmera. També va dir que justament aquell dia, hores abans de perdre’l de vista, tots tres –l’àvia, el menor i ella– havien comentat que si mai veia un estrany el que havia de fer era sortir corrents.

Quezada va quedar ahir detinguda a les dependències de la Guàrdia Civil, i el cos del Gabriel va ser traslladat a l’Institut de Medicina Legal d’Almeria per practicar-li l’autòpsia.

Missatges de condol

La família va conèixer la tràgica notícia a través del ministre de l’Interior, Juan Ignacio Zoido, que els va traslladar les condolences del govern espanyol. L’allau de missatges de suport, però, va ser generalitzat entre totes les forces polítiques estatals i també catalanes. Les quasi un miler de persones que havien buscat sense descans el Gabriel es mostraven abatudes i les concentracions per acompanyar el dol de la família van repetir-se a molts municipis d’Almeria.

Hores abans de fer-se pública la mort, Santa Coloma de Gramenet va organitzar un acte de suport al menor. Hi participaven parents de la família paterna del Gabriel, que viuen a la ciutat. La Fundació Esportiva la Grama també s’hi va bolcar del tot. Aquesta va ser una de les moltes mostres de suport que la família ha rebut al llarg de les quasi dues setmanes de cerca.

La desaparició del Gabriel havia motivat una campanya arreu de l’Estat per demanar al responsable de la seva desaparició que el deixés tornar a casa. Milers de missatges amb peixos dibuixats demanaven, com a la pel·lícula Nemo, un final feliç per al Gabriel i la seva família; un final feliç que, desgraciadament, va quedar ahir esvaït.

Més continguts de