L'autòpsia revela que el Julen hauria mort el mateix dia que va caure al pou

El cos del menor, rescatat aquesta matinada, presentava politraumatismes a causa de la caiguda

L'autòpsia practicada al Julen, el nen de dos anys que va morir després de caure en un pou el 13 de gener a Totalán (Màlaga), revela que el menor va patir un "traumatisme cranioencefàlic sever" i politraumatismes compatibles amb la caiguda, coses que li haurien provocat la mort. El cadàver del menor va ser rescatat ahir a la matinada pels efectius de salvament, fet que va posar punt final a tretze dies d'agonia.

L'autòpsia determina que el nen es va precipitar dret al pou i que tenia els braços cap amunt, segons han indicat a Efe fonts pròximes a la investigació, que també han destacat que presenta erosions compatibles amb frecs a la caiguda. El nen, segons apuntaven altres mitjans, com Europa Press, hauria mort el mateix dia de la caiguda.

Els efectius de salvament han localitzat cap a la 1.25 hores de la matinada d’aquest dissabte el cos sense vida del nen, segons han confirmat el ministeri de l'Interior i la Subdelegació del govern espanyol a Màlaga. 

El seu cos ha sigut localitzat cobert de terra a 71 metres de profunditat, just on s'havia localitzat el tap de materials que havia dificultat des del principi l'operatiu de rescat, segons ha explicat el delegat del govern espanyol a Andalusia, Alfonso Rodríguez Gómez de Celis. La posició del cos ha permès determinar de moment que la caiguda del nen va ser "ràpida i lliure", segons ha explicat el responsable del govern espanyol a la zona, que ha detallat que hi havia terra per sobre i per sota seu. "L'aire que pogués tenir era el que hi havia entre el seu cap i els seus peus", ha explicat Rodríguez, que ha dit que en el dispositiu de rescat es va pensar sempre en la seguretat del menor.

Una de les tesis més probables és que, en la mateixa caiguda, s'anés desprenent terra procedent de les parets del pou, "molt imperfectes i arenoses", ha precisat el delegat del govern espanyol. També ha indicat que hi ha "diverses teories" respecte al tap trobat al pou però que encara no hi ha cap certesa.

Aclarir les circumstàncies de la caiguda

Ara la investigació se centra en aclarir les circumstàncies del "tràgic succés", segons ha confirmat aquest dissabte al migdia en roda de premsa el ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska. "Busquem respostes en un temps el més ràpid possible però amb totes les garanties", ha afegit. El ministre ha dit que encara no disposa de dades preliminars de l'autòpsia, que s'ha de conèixer al llarg del dia d'avui. El ministre ha transmès el condol a la família del nen i ha lloat la tasca realitzada per les diferents institucions que han participat en el rescat. "Tots hem fet una tasca d'enginyeria humanitària, en què han participat centenars de persones. S'ha fet tot el que tècnicament i humanament era possible per rescatar el Julen, però malauradament no ho hem pogut fer amb vida", ha lamentat el ministre de l'Interior.

El dispositiu de rescat, que ha mobilitzat durant les 24 hores del dia més de 300 efectius, arribava avui al tretzè dia. L’última fase era l’excavació manual per part de la Brigada de Salvament Miner d’Astúries d’una galeria horitzontal que comunicava el túnel construït en paral·lel al pou on hi havia el menor i que s’ha completat de matinada després de més de 30 hores de feina. 

Les característiques del terreny i el fet que el cos del nen hagués quedat sota un tap de terra sòlid han complicat les tasques de rescat. La perforació del túnel vertical i el seu encamisat van haver d’aturar-se i llimar-se diverses vegades per la duresa de la pedra. El mateix motiu va obligar en les últimes hores els equips d’explosius de la Guàrdia Civil a practicar diverses microexplosions per poder avançar en la galeria horitzontal. 

L'equip de miners que ha de rescatar el Julen encara el tram final

Mostres de condol

Els pares del Julen s'han desplaçat aquest matí al tanatori del barri on viuen, acompanyats per familiars i pel mateix equip de psicòlegs que ha estat amb ells durant els últims tretze dies. La Subdelegació del govern espanyol a Màlaga ha decretat tres dies de dol i s'ha convocat un minut de silenci davant de l'ajuntament de la capital, així com en diversos municipis de la zona. Des del moment que s'ha conegut el desenllaç de l'operatiu s'han succeït les mostres de condol.

Els equips de miners, bombers i guàrdies civils que han participat en les tasques de rescat, que s'han fos en una abraçada després d'acabar els treballs, també han rebut suport. El diputat responsable del Consorci Provincial de Bombers de Màlaga, Francisco Delgado, ha qualificat d'"immensa tristesa" l'ambient viscut, en declaracions recollides per l'agència Efe. Delgado ha parlat d'"una lluita titànica contra la muntanya" per part dels efectius d'emergències i salvament, que han estat les 24 hores del dia al capdavant de l'operatiu.

La comitiva judicial s'ha desplaçat a la zona on s'havia desplegat l'operatiu de rescat per començar les tasques d'investigació que han de portar a aclarir les causes i les circumstàncies exactes de la mort del menor.

L'autòpsia ha estat remesa a l'autoritat judicial competent encara que queden pendents algunes proves que es faran en els propers dies després de la recollida de mostres en el cos del petit

CRONOLOGIA DELS FETS

Diumenge 13: el Julen, de dos anys, cau dins d'un pou a Totalán (Màlaga)

Dilluns 14: troben una bossa de llaminadures dins del pou

Dimecres 16: troben restes dels cabells del Julen al pou

Dissabte 19: es comença a perforar el túnel vertical de 60 metres de profunditat, que s’obre en paral·lel al pou on hi ha el Julen

Dilluns 21: acaba la construcció del pou de rescat

Dimarts 22: s'ha d'eixamplar el túnel, cosa que provoca un nou endarreriment de les tasques de rescat

Dijous 24: acaben les tasques d’encamisat del túnel vertical que es va obrir en paral·lel al pou on va caure el Julen i al vespre els miners ja baixen per excavar un túnel horitzontal per arribar al pou on hi ha el menor

Dissabte 26: els equips de rescat troben mort el Julen