Societat 21/03/2019

Veïns del Raval ocupen la Capella de la Misericòrdia per reclamar el CAP

L’Ajuntament va cedir aquest espai al Macba perquè ampliés les seves instal·lacions fa sis anys

Gemma Garrido / Maria Ortega
4 min
Veïns del Raval ocupen la capella de la Misericòrdia per reclamar el CAP

BarcelonaUna obertura en una tàpia de maons fa de porta provisional. Amb prou feines es pot entrar i sortir de la Capella de la Misericòrdia, l’espai que el CatSalut qualifica d’idoni per a la construcció del nou Centre d’Atenció Primària (CAP) Raval Nord. Pels vitralls decoratius, trencats pel pas del temps, s’hi colen alguns coloms. La Capella, ja dessacralitzada, fa l’efecte d’haver estat abandonada fa molt de temps. Amb tot, els membres de la plataforma CAP Raval Nord Digne, que reivindica des de fa mesos la urgència de construir un nou ambulatori per al barri, van entrar ahir a l’edifici religiós per forçar l’Ajuntament de Barcelona que ubiqui en aquest espai el nou centre. El grup de veïns del Raval Nord ocuparan la Capella durant almenys una setmana.

El consistori va cedir al Macba l’any 2013 la Capella de la Misericòrdia (que està just davant del museu) perquè ampliés les seves instal·lacions. El barri vol ara que l’alcaldessa Ada Colau revoqui aquesta cessió durant el ple del 29 de març. Veïns i professionals sanitaris veuen imprescindible aconseguir que el CatSalut construeixi un CAP nou a la Capella per solucionar els greus problemes a què s’enfronten pacients i personal al Raval Nord. Aquest anhel ciutadà, però, sembla cada vegada més difícil de satisfer. Dimarts la comissió d’economia i hisenda va tombar la proposta de revocació, i només Barcelona en Comú i la CUP van votar a favor de retirar la Capella al Macba.

La plataforma CAP Raval Nord Digne no va fer esperar la seva resposta. “Tinc 78 anys i abans de morir vull veure el nou CAP”. Aquesta és l’aspiració de Pere Cuadrado, un dels veïns que ahir van entrar a la Capella de la Misericòrdia per reivindicar l’edifici com a equipament imprescindible per al futur del barri. Una estada que es podria ajornar indefinidament, segons els activistes, o almenys fins al pròxim ple municipal, la cita a què Colau encara ha de decidir si portarà l’expedient de revocació. El govern resta a l’espera de la decisió dels tècnics que busquen alternatives a la Capella de la Misericòrdia per garantir el creixement del Macba. Si això fos possible, el govern portaria, de nou, la proposta d’anul·lació de la cessió de la Capella a votació. Tant si l’alcaldessa inclou aquest punt a l’ordre del dia com si els grups municipals hi voten en contra, la plataforma va assegurar ahir a l’ARA que “la lluita ciutadana continuarà”.

Un ambulatori amb mancances

Els veïns fa mesos que alerten de la urgència de fer un nou edifici per superar les deficiències -tant de mida com d’idoneïtat de l’espai per a l’ús sanitari- de l’actual edifici del CAP, que és l’antic Dispensari Antituberculós construït entre el 1933 i el 1937. Les portes de l’ambulatori no són automàtiques i són molt pesades, i algunes sales no tenen ventilació. Quan més d’una desena d’usuaris esperen el seu torn, l’espai se satura. “Fa 56 anys que vinc a aquest CAP i el veig exactament igual: és molt estret i molt antic”, va lamentar Milagros Carrera, una veïna de 86 anys que ahir esperava que el metge de capçalera la visités. “Jo crec que ha anat a pitjor amb els anys i que s’ha de modernitzar molt. Sort del tracte humà”, va afegir una altra veïna, Carmen Alsina.

Els ocupants demanen posar, en aquest cas, les necessitats dels veïns de la zona com a punt central de les decisions. “Jo no vull que em visitin en un altre CAP”, va denunciar Juan Borrell, usuari de l’ambulatori ara convertit en element de discòrdia. “Vull que millorin el meu”, va etzibar l’home. Al Raval Nord, de fet, hi ha actualment molta més presència d’equipaments de ciutat -com ara museus, teatres o universitats- que no pas de barri: si els primers ocupen uns 100.000 metres quadrats, els segons no arriben als 35.000.

“No neguem que la cultura és important, no fem una batalla entre cultura i sanitat, però si s’ha de prioritzar, el CAP és urgent i afecta la vida dels veïns”, van defensar des de la direcció del centre sanitari. El fet que l’actual ambulatori estigui catalogat com a Bé Cultural d’Interès Nacional fa que hi hagi poc marge de maniobra en qualsevol reforma que s’hi vulgui fer. “Estem al límit”, va denunciar Anna Romagosa, directora del CAP. La gerent va apuntar que l’ampliació del Macba podria fer-se fora del barri i que això beneficiaria altres zones de la ciutat sense tants atractius turístics i culturals com el Raval Nord.

A la plataforma veïnal no li va agradar gens l’última proposta d’ERC, que plantejava estudiar una possible ubicació al recinte de la Universitat de Barcelona, perquè entén que tot plegat endarrereix més la presa de decisions. L’informe del CatSalut sobre aquest possible emplaçament n’elogia aspectes però avisa que la tramitació necessària allargaria les obres entre 18 i 20 mesos. La idea topa, a més, amb l’oposició de la universitat. Segons els càlculs municipals, si es tirés endavant la proposta de la Capella, el nou CAP podria estar en funcionament a partir del 2023, mentre que altres escenaris com el de l’ampliació suposarien endarrerir aquest pas fins al 2027.

Sense denúncia

La regidora de Ciutat Vella, Gala Pin, va anunciar ahir a Betevé que l’Ajuntament no pensa ordenar el desallotjament dels veïns i que ho deixa en mans del Macba. Fonts del museu van manifestar la seva “preocupació” per la seguretat dels veïns que ocupen la Capella: “És un edifici sense condicions i amb una estructura deficient”.La Plataforma +Macba +Cultura va reaccionar ahir a l’ocupació reclamant que es mantingui el “diàleg” i demanant “serenitat necessària” entre grups municipals i experts per estudiar les propostes que s’han fet fins ara per facilitar tant l’ampliació prevista pel Macba com la construcció del tan esperat edifici del CAP del Raval Nord.

1992-1994

Inici de la reforma integral de l’antic Dispensari Antituberculós per adaptar-lo com a CAP. Les obres -de gairebé dos milions d’euros- triguen dos anys a acabar-se, i el 1994 entra en funcionament.

2002

Ben aviat comencen a sorgir dubtes sobre la funcionalitat de l’edifici. El 2002, vuit anys després de la posada en marxa, l’equipament comença a ser obsolet i ja es planteja un nou espai per al CAP Raval Nord.

2008

Els pitjors auguris es confirmen, i l’Institut Català de la Salut reconeix que l’antic Dispensari Antituberculós no compleix les exigències mínimes per albergar el CAP Raval Nord. S’ha de traslladar.

2013-2018

El maig passat l’Ajuntament inclou la Capella de la Misericòrdia, al costat del Macba, com un dels llocs idonis per traslladar el CAP. Aquesta edifici, però, va ser cedit el 2013 al Macba, per a una ampliació del museu.

2018-2019

CatSalut, després d’estudiar les diverses opcions, conclou que la Capella és “l’únic espai disponible i idoni per a un nou equipament del CAP”. Aquesta decisió crea tensió entre Salut i Cultura i, a més, els veïns s’organitzen.

2019

El ple de l’Ajuntament tomba la proposta de revocar la cessió al Macba, i els veïns de la Plataforma CAP Raval Nord Digne es mobilitzen i ocupen la capella per pressionar el consistori i aconseguir el trasllat de l’ambulatori.

stats