SALUT
Societat 16/12/2019

Veto a les teràpies de reiki en hospitals públics catalans

Vall d’Hebron, Clínic i ICO rescindeixen els acords de col·laboració

Lara Bonilla
4 min
Un voluntari fent una sessió de reiki a una pacient d’oncologia durant una sessió de quimioteràpia a l’Hospital Clínic l’any 2016.

BarcelonaDes d’aquest mes de novembre els hospitals públics catalans que oferien teràpies de reiki als seus pacients a través de voluntaris, han deixat de fer-ho. Aquest tipus de teràpia havia entrat als hospitals de la Vall d’Hebron, el Clínic i l’Institut Català d’Oncologia - Duran i Reynals de la mà de voluntaris que l’oferien a pacients i familiars, però els tres centres han rescindit en l’últim any els convenis de col·laboració amb l’Associació de Terapeutes Reiki Catalunya, que és l’entitat que feia el voluntariat. La Vall d’Hebron ha sigut l’últim en rescindir l’acord, aquest novembre; enguany s’haurien complert dotze anys des que els voluntaris de reiki van entrar-hi per primer cop.

Aquesta és una de les conseqüències del pla de protecció de la salut davant de les pseudoteràpies que ara fa un any van presentar els ministeris de Sanitat i de Ciència i que estableix que cap hospital, públic o privat, o centre anomenat sanitari pot oferir teràpies sense evidència científica. L’objectiu és eliminar les pseudoteràpies dels centres sanitaris i també de les universitats. “Des que es va anunciar el famós projecte del ministeri, sabíem que això passaria, només estàvem pendents de quan -explica el president de Reiki Catalunya, Josep Subirà-. Ens vam reunir amb els hospitals i ens van dir molt clarament que la decisió venia de la directriu del ministeri i que no es podia continuar fent reiki malgrat que els usuaris n’estaven encantats”, afegeix Subirà.

L’associació que dirigeix ja està en converses i negociacions per continuar oferint reiki a través “d’entitats que treballen amb persones malaltes” però, això sí, fora de “qualsevol àmbit hospitalari”. El reiki és un tipus de teràpia energètica que s'aplica mitjançant la imposició de mans i no implica massatge o manipulació i és una de les 66 teràpies que el Ministeri de Sanitat està avaluant.

El sistema de salut públic català permet aquest tipus de sessions de manera puntual per part de voluntaris i sempre de manera complementària als tractaments científics, però el president del Col·legi de Metges de Barcelona, Jaume Padrós, reconeix que permetre aquest tipus d’oferta dins d’un centre hospitalari “desorienta i despista el ciutadà”. “En l’àmbit científic no hi ha cap estudi que digui que el reiki serveix per a alguna cosa, no té evidència científica, seria com oferir homeopatia oncològica”, diu taxatiu Padrós. El Col·legi de Metges de Barcelona ha sigut molt actiu alertant del risc de les pseudoteràpies, sobretot quan impliquen l’abandonament d’altres tractaments que han sigut validats.

Jaume Padrós defensa que les teràpies complementàries, per ser dins d’un centre sanitari, han de tenir evidència científica demostrada. “Perquè si no les estaries posant al mateix nivell que l’acupuntura -que té evidència científica en algunes indicacions com a teràpia complementària, no com a primera elecció-, però el reiki no s’ha demostrat ni com a teràpia complementària”, indica.

Josep Subirà lamenta que el ministeri de Sanitat hagi posat “totes les teràpies en el mateix sac”. “Entenc que hi hagi situacions perseguibles judicialment, però el reiki -defensa-és una teràpia innòcua i no invasiva que no interfereix en els processos mèdics. Sempre ens hem postulat com a teràpia complementària, mai alternativa”, insisteix.

El govern espanyol va presentar fa un any el seu pla per eliminar les pseudoteràpies dels centres sanitaris i les universitats i a principis d'aquest any va presentar un informe amb 72 pseudoteràpies, elaborat per la Xarxa d'Avaluació de Tecnologies i Prestacions del Sistema Nacional de Salut, i està investigant 66 tècniques més, entre elles el reiki, l'acupuntura, l'homeopatia o la risoteràpia.

Nadons i pacients de càncer

Els voluntaris de Reiki Catalunya oferien de manera gratuïta aquesta tècnica a pacients i familiars dels serveis d’oncologia dels tres hospitals. Sabien que havien de ser “prudents” i no alimentar possibles reticències. No podien emetre opinions ni fer moviments amb les mans “que poguessin incomodar”, explicava una voluntària en un reportatge a l’ARA.

A l’Hospital Clínic el reiki s’oferia durant les llargues sessions de quimioteràpia, i a la Vall d’Hebron també s’oferia als nadons ingressats al servei de neonatologia. De fet, va ser a l’Hospital Maternoinfantil on es va començar a practicar ara fa ja més d’una dècada. Malgrat tot, aquesta és una qüestió que incomodava els hospitals, que sempre s’han esforçat en destacar que és un servei prestat per voluntaris, aliè al centre, i no una activitat prescrita pels professionals sanitaris.

Amb tot, Jaume Padrós no es mostra contrari a tractaments complementaris per millorar el confort de pacients complexos i de pronòstic incert i orientar-los cap a serveis externs, sempre que tinguin “evidència i sempre de manera complementària”.

El Consorci Sanitari de Terrassa manté la seva unitat

Al Consorci Sanitari de Terrassa a principis del 2016 va obrir una unitat de medicina integrativa que ofereix serveis d’acupuntura, de teràpies energètiques (harmonització i teràpia de polaritat), de mindfulness o de nutrició a banda de la cartera de serveis del CatSalut. Ho imparteixen metges de l'hospital fora del seu horari laboral i de forma gratuïta a pacients, sobretot, d'oncologia.

stats