19/08/2011

Vigila que ve el Papa

2 min

L'arribada de Benet XVI a Madrid va suposar una cobertura televisiva avorrida, lenta i tòpica. TVE, la televisió pública d'un Estat suposadament aconfessional, va fer un desplegament de mitjans i una retransmissió pròpia d'un casament reial. Sempre és més entretinguda l'opció de les privades, com Antena 3 i Telecinco. El tertulians feien petar la xerrada: " ¿Tú sabes que el Papa va a comer salmorejo? ", " ¡Y gominolas de cerveza! ", " Pero al salmorejo le han quitado el ajo porque no le gusta... ", " A ver si le va a gustar el helado de gintonic... ".

Totes les cadenes coincidien en un fet: obviar la imatge d'un rei fotut i malhumorat, que no se'n sortia amb la crossa i es cansava caminant. Fins i tot en un moment en què el rei va tenir un petit malentès protocol·lari amb la reina Sofia i va semblar disgustat, es va optar pel silenci i la lloança fàcil: " El rey está haciendo un esfuerzo tremendo con la muleta ", deia una tertuliana de Telecinco.

Els rètols sobreimpressionats en pantalla eren cursis i no sempre certs: " El Papa emociona a los jóvenes congregados en el aeropouerto ", anunciaven a Antena 3. No ho vam veure: més aviat observàvem una massa acalorada que aguantava estoicament un discurs previsible.

Després, les privades van desconnectar per passar a la programació habitual. A Telecinco feien Mujeres y hombres y viceversa i a Antena 3 es van esperar que l'home pugés al papamòbil per emetre La ruleta de la fortuna . Del cel a l'infern. A TVE van mantenir la cobertura al llarg de la ruta papal. Connexions buides: no hi ha res a dir d'un cotxe circulant entre la multitud. Diu un comentarista: " La Iglesia muestra hoy su rostro más joven ", però el que veiem en pantalla són un Papa i un rei atrotinats i una cobertura televisiva pròpia dels anys setanta.

stats