IMMIGRACIÓ

Vols ser espanyol?

Els immigrants que volen la nacionalitat espanyola han de superar un examen

Molts lectors respondríeu que no i no hi ha manera que se us pregunti, però avui parlem dels que voldrien respondre que sí i se’ls pregunta massa. Són els immigrants que demanen la nacionalitat espanyola i han de passar per un examen que provi els seus coneixements del país. Tenen tres quarts d’hora per respondre un test. La primera de les qüestions, en un dels models, diu: “ Según la Constitución española, la soberanía nacional reside en el pueblo, del que proceden... a) las leyes orgánicas del Estado, b) los estatutos de autonomía, c) los poderes del Estado”. I aquesta només és la primera, la segueixen 24 més, totes força marcianes: “ ¿Cuál es el clima de las Canarias? a) Mediterráneo, b) Oceánico, c) Subtropical ”. M’imagino que a més d’un li deuen agafar ganes de ratllar el full i dir que no ho sap i que li importa un rave, però que sí que sap com són les costes i la mala mar que feia quan va arribar en una barca de plàstic plena de gent tan desesperada com ell. La pregunta més surrealista és la que demana si Penélope Cruz és una cantant, una guitarrista o una actriu, com si això tingués res a veure amb la voluntat de viure en un país sense ser condemnat a no tenir drets perquè no n’ets ciutadà. ¿Us imagineu el tràngol d’haver de conèixer quantes setmanes tenen de baixa per maternitat els espanyols amb la incertesa de si el fill que esperes el podràs parir al lloc on has arribat o t’enviaran de retorn en un vol militar cap a casa?

Aquest esforç d’imaginació és el que van fer ahir al matí els alumnes i professors de l’Escola Massana en una acció a la plaça de la Gardunya. Els joves van passar aquest test en solidaritat amb els immigrants que porten tres setmanes tancats a l’edifici de l’antiga escola. Bé, la majoria no el van passar perquè, malgrat tenir DNI, no en sabien les respostes. Hi havia un ambient festiu, els turistes s’acostaven sense entendre res, els estudiants es xivaven les respostes entre ells, però la Viqui, que simulava ser l’examinadora, anava advertint de tant en tant que s’hi jugaven la vida i que, si no passaven la prova, ja podien anar pensant en la deportació, “encara que per la mòdica suma de 9.000 euros ho podria arreglar”, ironitzava. I la magnitud de la tragèdia imposava somriures glaçats.

Els immigrants es queixen que després de deu anys de residència se’ls imposen aquestes preguntes tan aleatòries, tot i que mai no se’ls han ofert programes d’alfabetització ni estudis als quals puguin assistir els caps de setmana. La Norma Falconi, de Papeles para Todos y Todas, una de les plataformes que ha organitzat la tancada, m’explica que ja s’han reunit amb l’Ajuntament de Barcelona i que dimarts ho van fer amb la Generalitat, però que els van dir que amb el 155 no podrien fer gran cosa. Quan marxo encara em ressona una de les preguntes de l’examen: “ ¿Cuál es la fiesta más famosa de Cádiz y Canarias? ” Al paper hi he deixat una resposta perquè no soc immigrant i me l’he pogut permetre: ¿Y tú me lo preguntas? El Carnaval eres tú.

Més continguts de