Societat 27/11/2015

Absolen dos nois que s'enfrontaven a quatre anys i mig de presó per un experiment de química

Els Mossos els van trobar menys de tres grams de sucre i clorat sòdic, que com a molt hauria fet una petita flamarada, però els acusaven de tinença d'explosius

Enric Borràs
3 min

BarcelonaLa Fiscalia els reclamava quatre anys i mig de presó per tinença d'explosius perquè, quan els Mossos d'Esquadra els van escorcollar el dia de Sant Jordi de 2013, un d'ells duia un potet de vidre amb 2,56 grams de sucre barrejat amb clorat sòdic. L'Audiència de Barcelona els ha absolt, dos anys i mig després, perquè tal com ho duien no hauria passat d'una petita flamarada i, en cas que ho haguessin comprimit i encès, l'explosió com a molt hauria estat com la d'un petard.

Durant dos anys i mig l'Eric i l'Antonio, de Lleida i Mataró respectivament, han viscut patint per si el tribunal feia cas de la petició de la Fiscalia i de la versió dels Mossos d'Esquadra. Es va posar en marxa una campanya per donar-los suport que els va batejar amb el sobrenom de 'els nois del sucre', però finalment s'han pogut salvar de la presó. Segons el tribunal la quantitat que duien "no tenia prou consistència i potència per causar danys a tercers o als seus béns".

Els Mossos d'Esquadra els havien arrestat el 23 d'abril de 2013 a les 11.50 del matí "després d'accedir a l'interior d'una entitat bancària i un caixer automàtic però sense operar-hi". Els van semblar sospitosos, segons la versió de la Fiscalia, els van escorcollar i els van fer buidar les butxaques. L'Antonio s'hi va trobar un petit pot de vidre, oblidat des del dinar de Nadal en una butxaca, el va lliurar i els va dir: "és pólvora blanca".

Ni se'n recordava. Va explicar que eren les restes d'un experiment de química que els havia fet el seu tiet durant el dinar de Nadal -el sucre i el clorat sòdic barrejats fan una flamarada vistosa-. No va servir de res. Segons els Mossos d'Esquadra l'Eric duia un plànol amb el recorregut de la manifestació que s'havia de fer l'1 de maig però el tribunal recorda que els dos nois van negar que duguessin cap mapa i van dir que aquell dia tan sols havien anat al centre de Barcelona des de l'estació de Sants.

Infogràfic de la campanya de suport a 'els nois del sucre'

És més, segons la versió de l'Eric i l'Antonio la policia, quan els va escorcollar, els va dir que ho feien perquè coincidien amb l'aspecte d'uns sospitosos de robar telèfons mòbils i l'1 de maig, quan van anar a la manifestació del Dia del Treball, agents dels Mossos els van fotografiar. Però l'únic testimoni en contra seva va ser l'agent dels Mossos que els va arrestar i només amb això, sense més proves en contra dels joves-defensats per Andrés García Berrio-, el tribunal admet que no els pot condemnar.

La sentència deixa clar que, com a molt, les restes de l'experiment de química podien "originar una petita i mínima deflagració". Per tot plegat "no han resultat de cap manera prou acreditats els fets tal i com els ha imputat el Ministeri Fiscal", assegura la secció cinquena de l'Audiència de Barcelona. I tampoc considera que cometessin un delicte de tinença d'explosius "davant la inexistència de prova de càrrec suficient". És més, la sentència diu que ni tan sols es compleixen els requisits per anomenar "substància explosiva o com a mínim flamígera" als menys de tres grams de sucre i clorat sòdic barrejats.

stats