Abusos a menors

L'Església anima les víctimes de pederàstia a acudir als tribunals eclesiàstics

Una investigació del diari 'El País' destapa abusos a menors de 251 religiosos i seglars d'institucions religioses

ARA
2 min
És la primera vegada que l'Església presenta aquestes dades.

L'Església espanyola ha animat aquest diumenge les víctimes de casos de pederàstia en col·legis o entitats religioses a anar als tribunals, especialment als eclesiàstics, perquè són més "durs", per "arribar fins al final".

Fonts eclesiàstiques de Barcelona, l'arquebisbat de la qual presideix el cardenal Joan Josep Omella i president de la Conferència Episcopal Espanyola (CEE), han dit aquest diumenge a Efe que l'Església espanyola ha rebut "amb normalitat" la investigació del diari El País sobre 251 clergues i alguns seglars espanyols als quals s'acusa de pederàstia, i també amb "la voluntat d'arribar fins al final" en les investigacions.

Segons publica aquest diumenge El País, "l'Església ha obert una gran recerca, sense precedents a Espanya" sobre aquests 251 acusats, fruit d'una feina de tres anys del diari, i les conclusions de la qual s'han fet arribar al papa Francesc aquest desembre. El Papa, al seu torn, ha traslladat l'informe de 385 pàgines a la Congregació per a la Doctrina de la Fe, la institució que centralitza la recerca de la pederàstia a tot el món catòlic i que dirigeix el jesuïta espanyol Luis Ladaria.

El diari també va lliurar l'estudi al president de la Conferència Episcopal Espanyola (CEE), el cardenal Joan Josep Omella, arquebisbe de Barcelona, qui l'ha transmès immediatament al tribunal eclesiàstic de Barcelona, on ha estat registrat, perquè iniciés la recerca, si bé després les perquisicions hauran de ramificar-se segons l'entitat competent. La investigació afecta 31 ordes religiosos i 31 diòcesis, segons explica el diari.

"Recerca complexa"

Les citades fonts eclesiàstiques han precisat, respecte a les narracions de les víctimes, que "tot el que sigui aportar llum serà benvingut", i han reiterat que és important que "es dirigeixin als tribunals", ja que encara que en la investigació hi ha casos antics, que es remunten a 1943, n'hi ha d'altres de més recents. I han aconsellat també que ho facin davant dels tribunals eclesiàstics, especialment perquè en el dret canònic aquests delictes prescriuen més tard que en el dret civil. "És una recerca complexa", han reconegut aquestes fonts, que han afegit que, si es tramita una denúncia davant d'un jutjat, es facilita l'esclariment dels fets quan hi ha prou proves.

Les mateixes fonts han recordat, en aquest sentit, que si la recerca dels casos d'abusos comesos en centres escolars la inicien les congregacions de qui depenen els col·legis, la seva tramitació és més lenta, "ja que els superiors de l'orde no són aquí, sinó a Roma". "El problema és poder comptar amb víctimes que vulguin arribar fins al final", han reconegut aquestes fonts, que han reiterat la necessitat de presentar "proves" per sustentar l'acusació i "esclarir" l'ocorregut.

Les mateixes fonts han destacat que l'Església posa a la disposició de les víctimes les oficines creades expressament per a aquests casos el 2019 per a "una ajuda integral", no solament legal, ja que sovint també és necessari "el suport i saber escoltar".

stats