ABUSOS
Societat 23/04/2021

L'Església ha denunciat més de 200 sacerdots per abusos sexuals en els últims 20 anys

El portaveu dels bisbes parla d'un "veritable problema social" però allunya el focus de la institució

Ara
3 min
És la primera vegada que l'Església presenta aquestes dades.

L'Església espanyola ha remès al Vaticà 220 denúncies contra sacerdots espanyols per abusos sexuals a menors en els últims 20 anys, segons ha informat la Conferència Episcopal Espanyola (CEE). Els bisbes espanyols van sol·licitar les dades a la Congregació per a la Doctrina de la Fe del Vaticà fa unes setmanes i mostren que en les últimes dues dècades, des del 2001 fins al 20 d'abril del 2021, s'han rebut 144 denúncies contra sacerdots del clergat secular i 76 contra sacerdots del clergat regular.

Del total de casos, 151 s'han resolt, i en els 69 restants, el procediment continua obert, tal com ha informat el secretari general i portaveu de la Conferència Episcopal Espanyola (CEE), Luis Argüello.

El portaveu dels bisbes espanyols ha volgut posar aquestes dades en relació amb el nombre de sacerdots que han exercit el ministeri en aquests 20 anys, un total de 31.000, entre preveres diocesans i preveres religiosos. També ha comparat la dada amb les 220.000 denúncies contra el mateix delicte que, segons ha indicat, s'han presentat a Espanya en aquest mateix període.

És la primera vegada que l'Església espanyola presenta aquestes dades, i ha precisat que encara que les denúncies s'han presentat en aquests últims 20 anys, els fets van poder produir-se abans de l'any 2001. Igualment, ha puntualitzat que en aquestes xifres no s'inclouen denúncies contra germans no sacerdots d'una congregació religiosa o laics (professors de religió o altres).

"Greu acusació" de Belarra

El portaveu dels bisbes ha defensat el treball de l'Església espanyola enfront de la "greu acusació" de la ministra de Drets Socials, Ione Belarra, que va dir que l'Església espanyola havia estat "còmplice de la violència sexual cap a la infància".

"Sobre l'encreuament de declaracions, vam voler sortir al pas d'una acusació greu de ser còmplice, una paraula recollida en el dret penal", ha subratllat Argüello, que ha afegit que sembla com si la ministra volgués dir que "a partir de l'aprovació de la llei d'infància els bisbes s'ho trobaran".

Si bé, ha puntualitzat que l'Església espanyola ja "va començar a donar un gir a la normativa i a prendre consciència" el 2001, fa 20 anys, quan "l'Església va ampliar la prescripció" dels abusos sexuals a menors i va obrir la possibilitat en alguns casos de fer-los imprescriptibles.

A més, Argüello ha posat de relleu que el Vaticà ha donat el vistiplau al document elaborat pels bisbes espanyols amb el qual han adaptat a la realitat espanyola el vademècum publicat per la Santa Seu. Segons ha assenyalat, han rebut una "valoració positiva i només un suggeriment de completar tres articles".

També ha posat en valor que fa un any van obrir a les diòcesis espanyoles les oficines per rebre denúncies i per atendre les víctimes d'abusos sexuals a l'Església, i ha anunciat que llançaran també un servei d'assessorament des de la Conferència Episcopal per donar suport als treballs d'aquestes oficines i de les creades per congregacions religioses, perquè puguin compartir les seves experiències i atendre necessitats que sorgeixin.

"Un veritable problema social"

"És especialment dolorós, injust i no adequat posar tot el focus, al parlar dels abusos, en l'Església. Per a nosaltres és un escàndol que aquests abusos es produeixin a l'Església, però tenim un veritable problema social", ha declarat el portaveu dels bisbes, referint-se a les declaracions de Belarra.

Si bé, ha reconegut que "en alguna època" l'Església potser "ha caminat massa a poc a poc" i, en una altra, "ha mirat cap a un altre costat i ha dit que els draps bruts es renten a casa".

En tot cas, ha rebutjat que la ministra Ione Belarra digui que l'Església espanyola no està complint amb informar de les denúncies que li arriben a la Fiscalia. Per contra, ha assegurat que quan una diòcesi rep una denúncia "immediatament" es comunica a les autoritats judicials.

stats