Abusos

"Vaig notar una punxada forta i vaig començar a trobar-me malament": l’onada d'injeccions a les discoteques arriba a Catalunya

Una noia va denunciar un cas a Lloret i aquest cap de setmana se n'ha fet públic un altre a Barcelona

Aniol Costa-Pau
3 min
L'interior d'una discoteca en una imatge d'arxiu

GironaLa matinada del diumenge 10 de juliol una jove de 18 anys va rebre una punxada amb una xeringa mentre ballava a la pista d’una discoteca de Lloret de Mar. La noia, en declaracions al diari ARA, explica que va sortir, igual que de costum, a la discoteca St. Trop’, que permet l’entrada a adolescents de més de 16 anys, i, en un moment determinat, va sentir una fiblada al braç. “Vaig notar una punxada forta i molta coïssor, després se’m va adormir tot el braç i vaig començar a trobar-me malament, però vaig pensar que devia ser la picada d’un insecte, així que vaig intentar no donar-hi més importància i tranquil·litzar-me”. L’endemà, però, el malestar seguia i la picor al braç augmentava, fins que la mare, que treballa en el sector sanitari, va veure la part del cos envermellida i ràpidament va identificar el rastre d’una punxada de xeringa a l’altura dels deltoides. En aquell moment, davant la preocupació de no saber què li havien injectat a la filla o les condicions higièniques de l’agulla, van saltar les alarmes a la família i va començar el periple de denunciar els fets. 

El primer pas va ser acudir a un centre d’atenció primària (CAP) reclamant un informe toxicològic per esbrinar si havien injectat a la jove algun tipus de droga sedant. Els professionals sanitaris, tot i certificar que es tractava de la punxada d’una agulla, van desestimar fer la prova, al·legant que feia més de 12 hores dels fets i que ja no es trobarien rastres de cap substància psicotròpica. La jove va acudir aleshores a la comissaria dels Mossos d’Esquadra per interposar una denúncia. Els policies, sorpresos per la naturalesa dels fets, van reconèixer que era la primera vegada que recollien aquest tipus d'acusació i que desconeixien el protocol a seguir. Per posar la denúncia, li van reclamar l'informe toxicològic, el que justament se li havia negat al CAP, i la van derivar a l’Hospital de Blanes. Allà, la família tampoc va aconseguir les anàlisis per determinar si la seva filla havia estat drogada, però, almenys, van poder activar el protocol contra punxades accidentals, que garanteix un tractament retroviral per prevenir possibles infeccions de VIH o hepatitis a través de l’agulla. 

Finalment, la jove va poder formalitzar la denúncia. “Ens van dir que ara el cas estava en mans del jutge i que s’obriria una investigació policial, però 15 dies després encara no en sabem res més”, lamenta la jove, que afegeix: "Com que les autoritats policials encara no tenen cap protocol definit et trobes totalment desorientada i, tot i que és veritat que el sistema sanitari està col·lapsat, quan no et volen fer les proves et sents desacreditada i incompresa, amb l’angoixa afegida que això suma a la situació".

Denuncien a les xarxes un cas a Barcelona

El cas de Lloret no és l'únic que ha tingut lloc a Catalunya. Precisament aquest cap de setmana s’han fet virals unes stories d’Instagram en què dues joves denuncien que van rebre punxades al braç i a la cama mentre ballaven a la pista d’un club nocturn de Barcelona. Les noies relaten uns símptomes molt semblants als que descriu la noia de Lloret. Els Mossos han explicat a l'ARA, però, que per ara no consta cap denúncia sobre aquests fets a la ciutat. En tot cas, es confirmen els primers casos a Catalunya d'aquesta onada d'injeccions a les discoteques, després de conèixer-se una primera denúncia a l'estat espanyol la matinada del 22 de juny en un club nocturn de Sant Antoni, a Eivissa.

Les punxades misterioses en locals de nit fa temps que són un problema en diversos països d’Europa, com França –amb més de 300 alertes notificades per clients de discoteques des del mes de març– o el Regne Unit, el primer país que entre gener i setembre de 2021 va acumular 1.300 queixes en relació a aquesta pràctica. I, tot i que encara no s’ha pogut determinar objectivament una relació de causa-efecte entre aquesta praxi i les violacions, sembla que es tracta d’una modalitat de sedació química que busca anul·lar la capacitat de resistència de la víctima. La jove de Lloret reconeix que, tot i que seguirà sortint de festa amb la colla, ho farà amb por: "Sempre estaré rodejada d'amics, pendents que ningú se separi del grup, amb l’alerta i l’angoixa constant de no sentir-nos segures". 

stats