Societat 21/07/2021

Acció Climàtica impulsa un pla de prevenció d'incendis de 60 milions d'euros

La consellera Jordà ha transmès la iniciativa al departament d'Economia perquè estudiï d'on sortiran els diners

ARA
2 min
Els bombers treballant en l'extinció de l'incendi entre Castellví i Martorell.

Barcelona"Potser llançant-t’ho és la manera que es compleixi", ha dit la consellera d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Teresa Jordà, segons abans d'anunciar que el seu departament té dissenyat un pla de prevenció d'incendis dotat, "com a mínim", amb 60 milions d'euros en quatre anys. Jordà, però, ja ho ha deixat clar des d'un principi: el projecte no és una realitat i encara falta concretar d'on sortiran els diners i si el consell executiu ho considera una prioritat i n'accelera la tramitació. De moment, la consellera ha transmès la iniciativa al titular d'Economia, Jaume Giró, en la reunió del Govern d'aquest dimarts i ho ha anunciat en una interpel·lació al ple del Parlament. El projecte encara és embrionari i, de fet, no té ni nom, tot i que Jordà s'ha aventurat a batejar-lo com a Pla Mosaic.

El departament sí que té clar el mínim de diners que s'hi haurien de destinar: 15 milions d'euros a l'any en un projecte que en duraria quatre. Per a la consellera "fer prevenció d'incendis" s'ha convertit en una prioritat després que dos incendis en poc més de dues setmanes hagin posat en alerta el país. Primer, el del Baix Llobregat, que va cremar 225 hectàrees entre Castellví de Rosanes i Martorell. I, més recentment, el foc va cremar més de 400 hectàrees del Parc Natural del Cap de Creus. Tot això en un dels estius amb un risc d'incendi més alt dels últims anys i en el qual la prevenció, així ho ha recordat la consellera, serà clau per evitar nous desastres naturals.

Els Bombers segueixen treballant en les tasques d'extinció de l'incendi de Llançà.

Els Bombers, de fet, no van donar per extingit l'incendi de Llançà fins aquest dilluns al vespre, després que el foc cremés durant quatre dies. El seu origen? La principal hipòtesi amb la qual treballen els Agents Rurals és que l'incendi hauria començat amb una burilla de cigarreta llançada a la carretera entre el Port de la Selva i Llançà. Jordà ha remarcat la importància dels cossos de seguretat per extingir l'incendi, però també ha posat l'accent en un element que concorda directament amb el pla de prevenció d'incendis que vol impulsar el departament: "Hem tingut sort del mosaic agroforestal i les franges dels municipis del Cap de Creus". Així s'ha referit la consellera a la recuperació de sòls agraris embosquinats que ajuden a frenar la propagació dels incendis i a les parcel·les netes d'arbusts i petites estructures de pedra que envolten alguns municipis amb un risc d'incendi alt per evitar que el foc arribi a la zona urbanitzada. Precisament, aquest són dos dels elements que vol apuntalar el nou pla.

En llibertat el detingut per l'incendi de Martorell

El jutjat d'instrucció número 1 de Martorell ha pres declaració avui a l'home detingut per l'incendi de Castellví de Rosanes i Martorell i ha acordat deixar-lo en llibertat provisional amb obligació de comparèixer quan sigui requerit. Aquesta acusat d'un delicte d'incendi per imprudència.

stats