Incendi forestal

Estabilitzat l'incendi de Martorell que ha cremat més de 195 hectàrees

La guspira d'una soldadura podria haver causat el foc

3 min
Bombers treballant en l'incendi de Martorell

Sant Andreu de la BarcaDesprés de dos dies de grans flames i més de 195 hectàrees cremades, la majoria de vegetació forestal, els Bombers de la Generalitat han donat aquest vespre per estabilitzat l'incendi declarat en una zona boscosa entre Castellví de Rosanes i Martorell. Els bombers ja es mostraven a mitja tarda "molt optimistes", segons ha avançat Ricard Expósito, cap d'intervenció de l'incendi, que ha explicat als mitjans com s'han pogut anar extingint les "diferents reproduccions, una d'elles molt vistosa", del foc. Tot feia pensar que la meteorologia acompanyaria –"Tenim la previsió de tempestes a última hora del dia", deia Expósito– i així ha sigut. Abans de les 22 hores, es confirmava el cop final a l'incendi que ha mobilitzat una vuitantena de dotacions i més de 280 bombers. El responsable de l'operació ha explicat també que ja s'han iniciat els tràmits perquè les 174 persones desallotjades puguin tornar a casa seva.

Si res no canvia, aquest dijous entre el migdia i la tarda es podria donar el foc per "controlat de manera definitiva" i en els pròxims dies per extingit. Tot i això, els bombers segueixen l'evolució i els possibles efectes que pot tenir un front de pluges previst per aquesta nit i matinada a la zona que podria anar "associat a vent i turbulències prèvies a l'aigua".

Avui també s'ha sabut que la possible causa del foc és una guspira. La hipòtesi amb què treballen la policia i els Agents Forestals és que un home que feia servir una radial en tasques de manteniment d’una casa a la urbanització de Can Sunyer de Castellví de Rosanes va generar una guspira que va saltar als arbres i va causar el foc. Des d'ahir a la tarda ja ha cremat més de 225 hectàrees de massa forestal entre aquest municipi del Baix Llobregat nord i Martorell.

De moment no s’ha pogut identificar la persona presumptament responsable d’originar l’incendi, el més greu d’aquesta temporada d'estiu, però els Agents Rurals tenen localitzat el punt zero. Es tracta d’una casa al límit del bosc i que segurament no disposa de la llicència d’urbanització, un aspecte que l’alcalde de Castellví de Rosanes, Adrià Camino, no ha volgut confirmar perquè ha dit que ara no era el moment d’abordar aquestes qüestions. El jutjat de guàrdia de Martorell s’ha fet càrrec de les diligències per una presumpta “negligència”, perquè les altes temperatures i la proximitat dels arbres feien del tot desaconsellable fer servir eines que puguin causar guspires. El sospitós no ha estat identificat i no se sap si es tracta d’un veí o d’algun operari que hi feia tasques de reparació.

Mentre una vuitantena de dotacions terrestres i aèries treballaven encara avui per controlar les flames, els 174 veïns de Can Sunyer que van ser desallotjats ahir a la tarda de casa seva per la proximitat del foc han passat la nit fora. Una quarantena han dormit en hotels de Martorell i Sant Andreu de la Barca i, tot i que s’espera que aquesta nit ja hi puguin tornar, els alcaldes ja els han comunicat que poden quedar-s'hi fins que els bombers no els autoritzin a tornar a casa seva. A més, catorze veïns que estaven fent quarantena perquè eren positius de covid han estat traslladats a un hotel salut de Barcelona, ha explicat Enric Llorca, l’alcalde de Sant Andreu. Pel que fa als disset usuaris de la residència de gent gran de Martorell que van ser desallotjats per precaució, han passat la nit en pisos adaptats i després d’esmorzar ja han pogut tornar al centre, al barri que hi ha sota el punt de l’AP-7 on les flames es van acostar més.

Carme García, una testimoni del foc, recorda que quan va veure les primeres flames va agafar els fills, van pujar al cotxe i van baixar cap a Sant Andreu de la Barca. “Ara només pateixo pels animals, pels gossos i els gats, perquè no sé si tindran prou menjar”, es lamentava després que els alcaldes afectats confirmessin que, de moment, no poden tornar a casa però que no hi ha cap casa malmesa pel foc.

Can Sunyer és una urbanització de cases, a tocar del bosc i amb uns carrers estrets, costeruts i amb revolts, cosa que dificulta una eventual evacuació ràpida si el vent gira inesperadament. A Julio Chasco l’incendi el va sorprendre a casa i va haver de fugir gairebé sense agafar res, alertat pels Mossos i la Policia Local, que van passar casa per casa per demanar als veïns que baixessin cap al poble. Explica que la virulència del foc el va sorprendre a mitges perquè la muntanya és aquests dies “un polvorí”, ple de pinassa.

stats