Medi ambient

Més de 225 hectàrees cremades en el primer gran incendi d'un estiu que serà "complicat"

El foc entre Castellví de Rosanes i Martorell obliga a desallotjar desenes de veïns

5 min
El foc crema molt a prop d'uns habitatges en l'incendi de Castellví de Rosanes i Martorell.

MartorellEl primer gran incendi de l'estiu ha cremat ja 225 hectàrees entre Castellví de Rosanes i Martorell, al Baix Llobregat. Precisament la zona metropolitana "preocupa especialment" al departament d'Interior, que preveu un estiu "més complicat" que els anteriors pel que fa als focs perquè ha plogut menys. "Intento fugir de discursos alarmistes, però la situació és complicada", ha assegurat a TV3 el director general de Prevenció, Extinció d’Incendis i Salvaments, Joan Delort.

Amb tot, el 80% de l'incendi de Castellví de Rosanes i Martorell està estabilitzat, segons han informat els Bombers de la Generalitat a primera hora del matí, després que fins a 67 dotacions dels Bombers han treballat durant la matinada en el foc, que crema des de dimarts a la tarda. L'incendi continua actiu, però la intensitat de les flames ha baixat considerablement coincidint amb l'increment progressiu de la humitat relativa, que ha fregat el 60%, tot i que hi ha hagut algunes represes al flanc dret degut al vent. A primera hora del matí s'hi han incorporat set mitjans aeris amb l'objectiu d'intensificar la feina abans que comenci la marinada, prevista cap al migdia.

El foc va començar a prop de la urbanització de Can Sunyer passades les 16 hores i va anar oscil·lant el seu moviment en diferents direccions, que és el que està complicant les tasques dels Bombers. Els Agents Rurals tenen indicis que el foc és conseqüència d'una negligència humana.

"El foc semblava aigua"

Tot ha anat molt ràpid, tant que “el foc semblava aigua”. Juan Manuel González és un del centenar de veïns desallotjats poc abans de les 4 de la tarda d'aquest dimarts, quan l’alerta s'ha començat a escampar entre els residents de la urbanització de Can Sunyer, al terme de Castellví. 

Passades les 10 de la nit la majoria de les 30 famílies afectades d’aquesta zona esperaven que les autoritats els indiquessin que finalment passarien la nit en hotels de la zona. La família de Pere Badia, però, rumiava si acceptar l’oferiment o anar a casa dels pares, “amb la tranquil·litat” de saber que no hi ha cases afectades pel foc, un punt confirmat pels bombers. A més, a mitja tarda s'ha decidit desallotjar els 17 usuaris de la residència martorellenca de gent gran Vistalegre perquè les flames, i sobretot l’espès fum, baixaven per la falda de la muntanya, a tocar de l’AP-7, que es va tancar al trànsit també per precaució. Un a un, els residents han entrat en un vehicle adaptat i els van traslladar a un pavelló del poble que l’Ajuntament havia habilitat per si calia reallotjar damnificats. Finalment, van ser derivats a uns pisos buits d’una associació de discapacitats, perquè hi passessin la nit. 

Incendi de la serra de l'Ataix des de Martorell

El vent de Ponent primer i després la marinada del vespre s'han conjurat amb una orografia de la serra de l’Ataix plena de barrancs de difícil accés i un territori poblat i ple d’infraestructures per complicar les tasques d’extinció de l’incendi. “El foc ha anat oscil·lant cap a diferents direccions i no ha tingut un eix de propagació clara”, ha explicat el cap de l’operatiu, Joan Rovira, després de participar en una reunió conjunta amb el conseller d’Interior i els alcaldes dels municipis afectats.

Encara hi ha la investigació oberta però Rovira ha assenyalat com la causa més probable una “negligència” i, en aquest sentit, ha assegurat que ja s’ha localitzat el punt zero des d’on les flames s'han escampat molt ràpid per un terreny molt sec i brut. Els alcaldes de Martorell i Castellví han coincidit en la voluntat de presentar-se com a acusació particular, si hi ha detinguts. 

En l'última actualització d'aquesta nit, els bombers tenien estabilitzat entre el 60% i 70% del perímetre del foc i els preocupava especialment el flanc que avançava cap a la urbanització del Taió, a Castellví de Rosanes. Rovira s'ha mostrat confiat que els esforços de les dotacions que es mantindrien durant tota la nit podrien donar per controlat el foc a primera hora del matí d’avui, tot i que ha admès que “l’orografia complexa” de l’àrea podia complicar les tasques d’extinció si el vent bufava en contra.

Dotacions dels Bombers treballen per apagar les flames que afecten Castellví de Rosanes i Martorell.

“Cap a les 5 de la tarda hem vist foc i en pocs minuts ja vèiem les flames a aquesta banda de la muntanya”, explica un veí del barri Rosanes de Martorell que gairebé no s’havia mogut de la porta de casa seva amb altres veïns del carrer controlant l’incendi. Ha sigut en aquest punt on les flames es van acostar al nucli urbà i van fer que molts veïns s’atansessin als ponts i vials propers per veure de prop l’espectacularitat del foc. L’alcalde, Xavier Fonollosa, ha lamentat la destrucció d’un paratge valuós per a la ciutat, ja que és un dels pulmons verds i durant la pandèmia ha sigut un lloc d’esbarjo per a molts ciutadans que hi pujaven buscant aire i distàncies. 

En una compareixença, el conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena, ha fet una crida a la “prudència” i l’“autoresponsabilitat” de la ciutadania davant d’una temporada estival amb altes temperatures per no provocar incendis com el d'avui.

Bombers treballant en l'incendi de Martorell

El foc s'ha desplegat causant diversos focus que han anat baixant per un dels flancs de la muntanya, acostant-se cap a Martorell. Alguns d'ells han saltat a l'altra banda de l'autopista AP-7. De fet, els Mossos han tallat preventivament tres punts de l'autopista, a Martorell en sentit nord, i a Castellbisbal i el Papiol, en sentit sud. Un canvi de vent ha obligat els Bombers a reubicar els vehicles i a canviar la ruta dels hidroavions que col·laboren en les tasques d'extinció de l'incendi.

Unes veïnes observen les flames que cremen des d'aquesta tarda.

"Tanqueu les finestres", cridava un policia local de Martorell als veïns que estaven mirant com les flames s'aproximaven a casa seva. L'agent, però, ràpidament els tranquil·litza perquè el foc que veuen tan a prop és un "tallafoc" que els bombers estan fent perquè no hi avanci el que baixa de la muntanya. Un altre veí remulla els esbarzers que el separen de l'autopista i de l'incendi. "És un desastre, fa molta por, però ja es veia venir perquè tot està molt sec", diu Luis Quinteros, a la porta de casa seva en tasques de vigilància. "Segur que ha estat una malifeta d'algú, una cigarreta tirada sense pensar-hi", es lamenta.

Personal evacuant 17 residents a la residència Vistalegre, propera a la zona de l'incendi de Martorell

Focs encadenats

L'incendi de Martorell i Castellví de Rosanes ha començat poc després que els Bombers donessin per controlat un altre incendi a la Costa Brava. El foc ha començat aquest matí a causa d'una furgoneta que ha cremat a la carretera Gi-682. Les flames han saltat a una zona de bosc i han acabat cremant part d'una casa i 6 hectàrees de superfície forestal. Una trentena de veïns s'han quedat confinats a casa per les molèsties del fum, però no ha calgut desallotjar-ne cap. Ara bé, els bombers han alertat del perill que suposa que no hi hagués cap franja de protecció entre les cases i la vegetació.

Les elevades temperatures dels últims dies i el vent han posat en alerta els serveis d'emergències de la Generalitat que des de l'inici de la temporada d'estiu adverteixen de l'elevat risc d'incendi a Catalunya durant els mesos de més calor. De moment s'han anat produint petits focs a diferents punts del territori, sense que cap hagués superat encara les 100 hectàrees, com el de Martorell d'aquest dimarts.

stats