SALUT
Societat 25/10/2018

Embarassades tot i tenir menopausa precoç

Un assaig del Clínic permet a una pacient de 32 anys tornar a ovular i tenir una filla

G.a.
2 min
L'equip del Clínic i la pacient

BarcelonaLa María José ha pogut ser mare quan ja havia perdut tota esperança després de dos anys intentant-ho amb altres mètodes. Diagnosticada de menopausa precoç quan tenia 30 anys, a finals d’agost, amb 32, va donar a llum una nena gràcies a una tècnica pionera al món que ha permès que dones amb símptomes evidents de menopausa avançada hagin pogut tornar a ovular. La fita, realitzada per un equip de ginecòlegs de l’Hospital Clínic de Barcelona liderats per Francesc Fàbregues i Francesc Carmona, millora una tècnica que ja s’havia practicat al Japó, però l’equip del Clínic ha aconseguit que es faci en una sola intervenció i no amb dues com s’havia fet en alguns casos al país nipó.

“Ara fa tres anys vaig decidir començar els passos per ser mare”, va explicar ahir la María José, que es va posar en alerta quan passat un temps de deixar de prendre la píndola anticonceptiva va veure que no li venia la regla. “Llavors va venir la bomba, tenia menopausa”, va explicar. I va confiar en el mètode innovador. “Esclar que al principi t’espantes, perquè és un procés experimental, però no hi tenia res a perdre, només hi podia guanyar”, va reflexionar.

El ginecòleg del Clínic Francesc Fàbregues explica que quan una dona té menopausa avançada “queden uns fol·licles residuals” que poden ajudar a ovular. “Durant els últims anys hem treballat per activar-los”. Per fer-ho, la nova tècnica, que ha publicat a la revista Journal of Ovarian Research, consisteix en una laparoscòpia per extirpar una part del còrtex ovàric, que posteriorment és fragmentat i reinserit a l’ovari de la pacient.

Després d’aquesta intervenció, s’estimula hormonalment la dona durant unes setmanes per obtenir ovòcits, que després són fecundats in vitro. “Encara no tenim dades de durant quant de temps dura aquesta ovulació, per això optem per la fecundació in vitro ”, va explicar Fàbregues. La tècnica s’ha aplicat a dotze dones amb menopausa avançada -una anomalia que afecta l’1% de les dones-, la meitat de les quals han aconseguit tenir activitat ovàrica després de la intervenció.

Simplificar el procés

El concepte de l’activació de l’ovulació va ser introduït per un grup de doctors japonesos que feien dues intervencions quirúrgiques: una per extreure el teixit ovàric, que es fragmenta i posteriorment s’activa amb fàrmacs durant 48 hores, i una altra en què es reimplanta aquest teixit en un ovari. “La idea era simplificar-ho perquè fos més viable i en una sola intervenció ja activem els teixits sense necessitat dels fàrmacs”, va explicar Fàbregues en relació al procés fet al Japó.

La menopausa avançada afecta dones de menys de 40 anys i es produeix quan una dona neix amb una reserva menor de fol·licles ovàrics, les cèl·lules que envolten els òvuls durant la maduració, o aquests es consumeixen més ràpidament. Com que la intervenció està en una fase d’assaig clínic, encara no se sap el perfil exacte de dones a les quals pot beneficiar. Segons Fàbregues, “tècnicament” podria arribar a servir per a dones amb menopausa d’edat avançada, “però èticament no seria acceptable”, perquè s’ajudaria “a aconseguir embarassos en edats en les quals no és natural”.

stats