Violències masclistes
Societat 07/09/2022

Fracassa la conciliació en el cas d'assetjament del cònsol del Pakistan

La treballadora ha denunciat el diplomàtic per la via penal i laboral

ARA
2 min
El cònsol del Pakistan, Mirza Salman, en una imatge d'arxiu

BarcelonaNo hi ha hagut acord entre el consolat del Pakistan a Barcelona i la treballadora que ha denunciat el ja excònsol per assetjament sexual. Les dues parts no han aconseguit acostar posicions en l'acte de conciliació laboral que podria haver evitat arribar a judici perquè, segons l'advocada de la dona, Aida Ruiz, ha estat impossible ni tan sols parlar-hi. El cas, que va provocar el cessament fulminant de Mirza Salman Baig al mes d'agost, s'està investigant per la via penal i laboral, ja que s'hi han comès suposadament delictes dels dos àmbits. D'una banda, perquè la dona no estava donada d'alta a la Seguretat Social i per assetjament sexual al lloc de treball, i de l'altra, per assetjament sexual amb violència.

La dona, que respon a la inicial de U, està de baixa, incapaç de tornar a la feina i afectada anímicament per tot el patiment derivat de l'agressió sexual, però també perquè sent que en alguns sectors de la seva comunitat ha calat la campanya de desprestigi llançada pel cònsol per atacar la seva dignitat. Amb tot, la víctima manté la voluntat d'esgotar les vies judicials per aconseguir justícia, un cop ha fet el pas més difícil de denunciar-ho, explica Gemma Nicolás, del despatx Elna, com Ruiz, i que s'encarrega de la representació en la via penal.

Interès obsessiu

U fa tres anys que treballa a l'oficina de representació diplomàtica pakistanesa. Tot anava bé fins que Salman Baig va ser nomenat a principis d'aquest any, i poc després va començar a mostrar un interès obsessiu per ella. Durant els cinc mesos següents, el cònsol "va seguir el patró de l'assetjador", segons il·lustra Nicolás, fent-li proposicions per quedar fora de la feina, trencant la distància social per intentar apropaments que incomodaven la víctima. En una ocasió la va fer anar a una habitació d'un hotel de Barcelona per una qüestió de feina amb el propòsit, sempre segons el seu relat, de fer-li tocaments i mantenir-hi relacions sexuals.

La dona patia un estat d'angoixa permanent, però, omplint-se de valor, a la feina va començar a evitar el seu cap –màxim representant del país a la ciutat–, fet que va fer enfadar el cònsol, que va canviar l'assetjament sexual pels atacs sobre la seva preparació i dedicació laboral. Finalment, U va decidir anar a l'associació Hèlia, d'ajuda a les supervivents de violències masclistes, que li està fent l'acompanyament emocional i psicològic per superar el dolor creat.

Per la seva banda, l'excònsol és encara al Pakistan, on va marxar tot just després que es destapés el cas i d'on diu que tornarà per poder-se defensar de les acusacions, que titlla de falses. El consolat no ha respost a la petició d'aquest diari perquè ofereixi la seva versió dels fets.

stats