Successos
Societat 09/08/2022

Cessen el cònsol del Pakistan després d'una denúncia d'assetjament sexual

Una treballadora de l'oficina consular l'ha portat als jutjats i les autoritats han obert una investigació interna

ARA
2 min
El cònsol del Pakistan, Mirza Salman, en una imatge d'arxiu

BarcelonaEl govern del Pakistan ha cessat el cònsol que havia designat a Barcelona, Mirza Salman, després que una treballadora de l'oficina consular l'hagi denunciat per assetjament sexual a l'àmbit laboral, segons han confirmat fonts consulars al diari ARA. El diplomàtic, que havia estat nomenat com a cònsol del Pakistan a Barcelona el mes de gener passat, va guanyar notorietat després de la gestió del cas de les dues germanes de Terrassa assassinades al seu país el maig passat perquè volien divorciar-se dels cosins amb els quals havien estat forçades a casar-se fa un any. La denunciant hauria portat el seu cas primer a l'ambaixador pakistanès a Espanya, que el va traslladar a les autoritats d'aquest país, i després hauria interposat una denúncia davant d'un jutjat de Barcelona.

La denunciant acusa Salman d'assetjar-la a través de les xarxes socials, d'haver-li demanat fotos eròtiques a través d'una aplicació de missatgeria i d'haver intentat agredir-la sexualment en una ocasió en una habitació d'hotel. La dona ha admès que va accedir a enviar les imatges que presumptament li demanava l'excònsol. "Em vaig veure obligada a fer-ho perquè necessitava aquesta feina per regularitzar la meva situació a Espanya i no volia que m'acomiadessin", ha explicat a El Periódico la denunciant, que també ha al·legat que no té proves del presumpte assetjament perquè l'aplicació de missatgeria que feia servir Salman per comunicar-se amb ella esborrava els missatges automàticament cada 24 hores.

Investigació interna

Un cop el ministeri d'Assumptes Exteriors va tenir coneixement de la denúncia de la treballadora consular, va obrir una investigació interna. Aquest dilluns es va comunicar a Salman el seu cessament com a cònsol.

El diplomàtic nega els fets, manté que és innocent i confia que aviat el puguin restituir en el càrrec. En declaracions a l'agència Europa Press, l'ara ja excònsol ha atribuït la denúncia a una venjança i a un intent de "xantatge" per part de la víctima, a qui va acomiadar a principis de juny. La dona feia més de tres anys que treballava al consolat i quan Salman va prendre possessió del càrrec la va convertir en la seva secretària personal. El diplomàtic assegura que va fer fora la denunciant perquè havia rebut queixes pel tracte que dispensava a alguns ciutadans en situació "vulnerable" que es dirigien a les oficines consulars i que nou dies després de l'acomiadament ella el va denunciar.

Salman ha tornat al Pakistan, però explica que s'està assessorant amb un advocat per poder-se defensar en cas que prosperi la denúncia per assetjament i agressió sexual interposada als jutjats, i diu que està disposat fins i tot a renunciar a la seva immunitat diplomàtica per poder defensar-se als tribunals.

stats