Urbanisme
Societat 19/01/2022

Acord per convertir les Tres Xemeneies en un pol audiovisual

El Govern entra al Consorci del Besòs per implicar-se en la gran transformació urbanística de l'àmbit

3 min
Una platja de Sant Adrià de Besòs amb les Tres Xemeneies de fons.

BarcelonaL'entorn de les Tres Xemeneies, clausurades com a central tèrmica ja fa més d'una dècada, és el gran espai pendent de definició de l'àmbit metropolità i un punt estratègic per a l'anhelada revitalització del Besòs. Ara la Generalitat i l'Ajuntament de Barcelona s'han conjurat per accelerar-ne la transformació i apostar de manera clara perquè l'antiga central es converteixi en un pol de producció audiovisual i digital i que al seu entorn s'hi construeixi habitatge i un gran parc, com ja estava acordat. Així ho han segellat aquest matí el vicepresident del Govern, Jordi Puigneró, i l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, que s'han compromès a treballar per un gran acord de país que afavoreixi el projecte audiovisual en aquest àmbit, on han destacat que just fa un any es va començar a construir el primer port digital de cables submarins d’àmbit internacional de Catalunya. Un pas que, segons Puigneró, ja s'enfocava a impulsar aquest districte digital i desestimar, per tant, altres projectes que havien festejat les Tres Xemeneies.

El que s'ha acordat és proposar als municipis de l'àrea del Besòs (Montcada, Badalona, Santa Coloma i Sant Adrià), l'entrada de la Generalitat al Consorci del Besòs, que es vol que sigui qui lideri la transformació de l'àmbit. Per això, també es proposarà que hi ingressin l'Àrea Metropolitana de Barcelona i la Diputació. I Puigneró, que ha assegurat que es tracta d'un "gran acord" perquè es preveu impulsar un "nou pol de la indústria audiovisual i tecnologia" que generarà llocs de treball, ha avançat que el primer que es farà és aprovar el pla director urbanístic de la zona (PDU) per definir-ne els nous usos, que passaran dels industrials a l'àmbit digital. Un punt que es preveu enllestir abans de Setmana Santa. Aquesta ha sigut la principal concreció pel que fa a calendari i el pressupost de la transformació.

El PDU, que es va aprovar de forma inicial el 2020, dibuixava un nou barri amb uns 1.800 habitatges i reordenava les 32 hectàrees del sector (l'espai comprès entre el ferrocarril i el mar, d'una banda, i entre la desembocadura del Besòs i les xemeneies, de l'altra) i també un altre espai de 98 hectàrees, on ara encara hi ha magatzems i àrees industrials. La plataforma per la Conservació de les Tres Xemeneies qüestionava llavors que es comencés a dibuixar l'entorn sense haver definit l'ús de la peça central, les Tres Xemeneies, que és la que ha de donar sentit al conjunt, i considerava que no era una bona ubicació per fer-hi habitatge perquè està "molt exposada" als efectes del canvi climàtic i perquè defensen s'hi hauria de prioritzar l'activitat esportiva i un gran parc. Ara esperen veure els detalls del pla que es vol portar a aprovació abans de posicionar-se.

La central de les Tres Xemeneies, una de les zones més desitjades urbanísticament, va deixar de funcionar el 2011.

De la reunió bilateral Govern-Ajuntament n'ha sortit també el compromís de treballar junts per aconseguir finançament, sigui a través dels fons Next Generation –Colau ha remarcat la urgència de fer aterrar aquests fons al territori que "més els necessita"– o d'aportacions específiques que permetin començar les accions més urgents recollides a l'Agenda Besòs, com el trasllat del col·lector del litoral i la descontaminació de la zona o l'ampliació del parc fluvial a Montcada, on caldrà trobar solucions per al problema de les barraques.

L'alcaldessa de Barcelona ha celebrat l'acord amb el Govern com un gran pas per als interessos de la zona del Besòs, que ha insistit que és prioritària per al seu equip i que "històricament no ha estat degudament prioritzada", i ha posat en valor projectes que s'estan desenvolupant en aquest àmbit com l'ampliació del campus Diagonal-Besòs i el nou parc urbà, l'impuls al 22@ o el nou barri a la Mercedes-Benz.

Cables submarins

El projecte de hub digital i audiovisual que es vol impulsar té com una de les pedres angulars el primer port digital de cables submarins d’àmbit internacional de Catalunya, que es va començar a construir ara fa a Sant Adrià de Besòs. Es tracta de la Barcelona Cable Landing Station, impulsada per la companyia de telecomunicacions AFR-IX Telecom, una infraestructura que rebrà aquest any el primer cable submarí internacional.

stats