Societat 16/02/2021

Acord per decidir abans de l'estiu on s'ampliarà l'Hospital Clínic de Barcelona

Govern, Ajuntament i Diputació de Barcelona segellen el protocol que els compromet a tirar endavant el projecte

3 min
L’edifici actual de l’Hospital Clínic a l’Eixample de Barcelona. Les instal·lacions fa anys que han quedat petites i obsoletes.

BarcelonaHa calgut esperar que passés el 14-F, però finalment Govern, Ajuntament i Diputació de Barcelona ja han signat el protocol que els compromet a tirar endavant d'una vegada per totes l'ampliació de l'Hospital Clínic. De moment, els termes de l'entesa, com va avançar aquest diari, fixen el segon trimestre de l'any com el moment en què s'haurà de decidir quina és la millor ubicació –o ubicacions en plural, com defensa el govern d'Ada Colau– per tirar endavant aquest gran projecte. La possible arribada de fons europeus de recuperació i el fet que la pandèmia hagi posat més de manifest la urgència d'ampliar les instal·lacions hospitalàries han fet que totes les administracions estiguin d'acord que la decisió no es pot ajornar més. El Clínic fa més d'una dècada que espera el moment de créixer i poder posar al dia les seves instal·lacions.

El protocol es compromet a crear una comissió paritària, integrada per sis persones –dues en representació de cada administració implicada–, que és qui analitzarà tots els possibles emplaçaments. Les deliberacions les lideraran experts independents, l'un de l'àmbit hospitalari i l'altre des del punt de vista arquitectònic. Les persones escollides són el doctor Ramon Canal, actualment director de ciències de l’esport i serveis mèdics del Barça, i l’arquitecte Ramon Sanabria, president de l’associació Arquitectes per l’Arquitectura (AxA). Ells dos podran seleccionar tècnics de treball i seran els encarregats de presentar la proposta definitiva.

Sobre la taula hi ha possibilitats com fer servir el recinte de l'Escola Industrial, que és la ubicació preferida del Clínic per la seva proximitat a l'edifici actual. El recinte és propietat de la Diputació de Barcelona, d'aquí la seva implicació en el procés. L'ens, a més, també és titular de la Maternitat, que és un altre dels espais que estaran en estudi. L'Hospital havia planejat un gran edifici a l'Escola Industrial, un projecte que va generar enuig de veïns i arquitectes que consideraven que atacava el patrimoni protegit de la ciutat i afegia densitat a la zona de l'Eixample. A més, el macroedifici suposa treure del recinte alguns dels equipaments que hi funcionen actualment, com la Piscina Sant Jordi i les pistes de futbol. Tant Ajuntament com Diputació rebutgen aquesta possibilitat i plantegen una ampliació en diferents emplaçaments, un dels quals podria ser la part de l'Escola Industrial que va quedar lliure quan els estudiants d'enginyeria es van traslladar al Campus Besòs.

Possibles ubicacions

Durant aquests mesos de debat, també s'ha parlat d'altres possibles emplaçaments, com el recinte de la Fira a Montjuïc, la mateixa Maternitat i el solar del carrer Provença on estava projectada la primera ampliació del Clínic –frustrada per la situació econòmica, i amb l'afegit de dificultat del pas de l'AVE– i on està previst també que torni la caserna de bombers traslladada de manera provisional al Parc Joan Miró. El document que han firmat ara les tres administracions només fixa que es prioritzarà que la nova ubicació es mantingui dins dels límits de Barcelona i que el centre continuï com a referència de la zona esquerra de la ciutat, que agrupa 523.725 habitants. D'entrada no es determina si el projecte s'aixecarà en un o diversos emplaçaments i aquest serà un dels punts que haurà d'abordar la nova comissió.

Mantenir els equipaments

En el seu comunicat sobre l'acord, però, l'Ajuntament deixa clar que s’està treballant per garantir que la solució respecti la continuïtat d’altres serveis públics i de les necessitats veïnals i comunitàries. I que, per tant, s'exclouria el gran edifici a l'Escola Industrial. El director general del Clínic, Josep Maria Campistrol, ha celebrat avui l'entesa com un "pas endavant real i compromès" i ha remarcat la importància que té per al centre que l'emplaçament escollit estigui dins de l'àrea d'influència de l'edifici actual per no separar-se de la Facultat de Medicina i dels centres de recerca.

“El nou Clínic ha de ser un recinte que incorpori grans millores que no s’han pogut fer els últims anys per falta d’espai físic”, assegura Campistrol. I cita com a exemple d'actuacions pendents un nou servei d'urgències amb espais que s'adaptin a les necessitats, habitacions amb millors condicions per als pacients o quiròfans que puguin acollir les últimes tecnologies. Ara comença el debat per poder tenir decidit, abans de l'estiu, on s'aixecarà el nou espai hospitalari.

La caserna central dels bombers, pendent de l'operació des de fa una dècada

El gener del 2010 els Bombers de Barcelona van veure com es tancava el seu parc central, el de l'Eixample, per enderrocar-lo i permetre l'ampliació projectada per al Clínic al solar alliberat. El compromís era que les obres del nou Clínic inclourien la caserna, que s'aixecaria en tres anys i correria a càrrec de l'hospital. Però el fre al projecte sanitari va frenar, també, la nova caserna, que continua de manera provisional al Parc Joan Miró. S'està en un espai qualificat de zona verda i que una sentència judicial ja ha obligat a alliberar. De moment no hi ha notícia del nou espai de bombers. Continua condicionat per la decisió sobre què cal fer amb el solar del carrer Provença. Des de l'agrupació de CCOO dels Bombers lamenten el retard i asseguren que el solar alliberat seria un espai "idoni" per a la nova caserna i per a la seu del 112. "Han trencat tots els convenis i tots els terminis, necessitem la nova caserna", critica Oriol Salvador.

stats