Societat 15/07/2015

Puig i Gordó signen un acord per facilitar formació i una borsa de treball als presos

La col·laboració entre el SOC i el CIRE permetrà expedir certificats de professionalitat per als interns en centres penitenciaris

Acn
3 min
El conseller d'Empresa i Ocupació, Felip Puig, i el conseller de Justícia, Germà Gordó, han signat un acord marc de col·laboració entre el Servei d'Ocupació de Catalunya (SOC) i el Centre d'Iniciatives per a la Reinserció (CIRE) / ACN

BarcelonaEl conseller d'Empresa i Ocupació, Felip Puig, i el conseller de Justícia, Germà Gordó, han signat un acord marc de col·laboració entre el Servei d'Ocupació de Catalunya (SOC) i el Centre d'Iniciatives per a la Reinserció (CIRE). Amb aquest acord marc, el SOC i el CIRE col·laboren per desenvolupar diversos projectes de formació professional per a l'ocupació, així com una borsa de treball i altres eines d'orientació laboral, que inicialment beneficiarà a 800 persones privades de llibertat o sotmeses a mesures alternatives i ateses pel Departament de Justícia. La col·laboració entre el SOC i el CIRE permetrà expedir certificats de professionalitat per als interns en centres penitenciaris.

El conseller Gordó ha destacat la "importància del conveni", especialment per als reclusos que cerquen una millor reinserció laboral i social després de passar pel sistema penitenciari. Gordó ha previst que la mesura beneficiarà a 800 reclusos que es troben en centres catalans, que a partir d'ara tindran una formació ocupacional reconeguda. Per la seva banda, el conseller Puig ha assenyalat que el conveni permetrà que les persones privades de llibertat podran formar-se als centres penitenciaris i rebran una certificació d'aquests coneixements. "Gràcies al conveni, tindran certificats que els permetran estar en condicions homologables a tota la resta de treballadors", ha conclòs Puig.

A càrrec del Fons Social Europeu (FSE), les persones beneficiàries majors de 25 anys disposaran d'una Borsa de Treball del CIRE, un programa de formació professional amb certificats de professionalitat per a centres penitenciaris i altres actuacions que preveu el programa del FSE. Igualment, amb recursos del Programa Operatiu d'Ocupació Juvenil, els joves menors de 25 anys disposaran d'una Borsa de Treball del CIRE, un programa de formació professional amb certificats de professionalitat per a centres educatius de justícia juvenil, programes de segona oportunitat, formació en Teconologies de la Informació i Comunicació, orientació, tutorització, adquisició de competències transversals i professionals, així com experiència professional per millorar la seva inserció laboral.

Certificats professionals

Les actuacions previstes en aquest acord marc contribuiran a que les persones beneficiàries millorin la seva qualificació professional, puguin accedir més fàcilment al mercat de treball i incrementin les oportunitats d'inserció laboral. A més, el CIRE vol implementar i desenvolupar un projecte de certificats de professionalitat basat en el reconeixement de la formació professional per a l'ocupació que s'imparteix en els centres penitenciaris i educatius de justícia juvenil de Catalunya amb la finalitat de certificar i acreditar les competències professionals de les persones sota mesura judicial.

Aquest Model de Formació Professional per a l'Ocupació ha de permetre millorar els continguts, adaptant-los a les necessitats del mercat laboral actual i al treball productiu dels centres penitenciaris i educatius de Catalunya. També ha de facilitar el reconeixement per part del teixit productiu català amb la finalitat que la formació que s'imparteixi esdevingui un instrument real de reinserció sociolaboral.

Borsa de treball

Per últim, el CIRE gestiona una borsa de treball dirigida a la inserció laboral de les persones que estan sota mesures judicials com a eina per fer de pont entre el món penitenciari i el mercat de treball. Els objectius prioritaris de la borsa de treball són millorar el seu accés al mercat de treball promovent la seva ocupabilitat i adquirint les competències professionals i personals per desenvolupar-se en un lloc de treball a curt i llarg termini.

Les persones que s'incorporen a la Borsa de Treball segueixen un itinerari d'integració sociolaboral personalitzat i individual. Es tracta d'establir plans de treball i accions individuals tenint en compte la casuística de cada individu que li permeti potenciar les seves capacitats i adaptar-ne de noves amb la finalitat d'estar preparats pels continus canvis del mercat de treball. Segons un comunicat emès pel Govern, el fet d'invertir en aquest col·lectiu afavoreix la disminució de la reincidència al mateix temps que garanteix l'augment de la seva competitivitat i, per tant, els facilita l'accés al mercat de treball en igualtat de condicions que la resta dels ciutadans.

stats