Societat 25/11/2021

Acord per renovar el pacte estatal contra la violència masclista

Només Vox s'ha desmarcat del text, que estableix blindar el finançament per combatre la violència contra les dones

2 min
El president espanyol, Pedro Sánchez, i la ministra d'Igualtat, Irene Montero, amb la presidenta del Congrés, Meritxell Batet, aquesta tarda a la cambra baixa

MadridAquest dijous, 25 de novembre, Dia Internacional contra la Violència Masclista, el govern espanyol ha oficialitzat l'acord amb tots els grups parlamentaris, excepte Vox, per renovar el Pacte d'Estat contra la Violència Masclista. Feia setmanes que es treballava en aquesta qüestió, perquè el marc actual es va aprovar l'any 2017 i caducava el setembre del 2022. El president espanyol, Pedro Sánchez, i la ministra d'Igualtat, Irene Montero, han oficialitzat aquesta tarda al Congrés l'acord per renovar el text i ho han fet al costat d'un representant de cada grup parlamentari, excepte l'extrema dreta. "El compromís és de permanència del pacte, sense que tingui una data de finalització", ha defensat Montero en declaracions als mitjans de comunicació.

El dictamen consensuat considera que el nou pacte és imprescindible per establir un "marc ampliat i permanent" per desenvolupar polítiques públiques que facin front a aquesta plaga i per combatre també "de forma expressa els discursos negacionistes", apunten en el text, on també s'inclouen com a violència masclista totes les "manifestacions" que vagin més enllà de la violència de la parella o l'exparella. "Les institucions han estat a l'altura de les dones del nostre país. Un dels missatges més poderosos és que no tolerarem els negacionistes de la violència de gènere", ha defensat Montero.

Entre les mesures que estableix el pacte hi ha la de consolidar el sistema de "cogovernança, de cooperació institucional i d'actuació especialitzada" des de l'Estat, les comunitats autònomes i els municipis, i també que el finançament d'aquest pacte sigui "estable, suficient, adequat i amb independència del cicle econòmic" per garantir que es puguin tirar endavant totes les mesures per prevenir la violència masclista i donar resposta a les víctimes. "El finançament públic ha de tenir la flexibilitat i la capacitat de ser executat de forma plurianual", afegeix el dictamen consensuat. A més, els signants també es comprometen a garantir el finançament dels programes que puguin desenvolupar entitats estatals i autonòmiques de prevenció i atenció a les víctimes.

El govern espanyol també ha acordat amb els grups l'obligatorietat d'aprovar cada cinc anys l'estratègia estatal contra la violència contra les dones i també fer "permanent" el pla estatal de sensibilització i prevenció, que inclou totes les formes de violència contra les dones (també la violència econòmica, la vicària i la violència en l'àmbit digital). En el dictamen també s'aposta per assegurar l'especialització professional de tots els sectors que hi intervenen de manera directa o indirecta.

stats