Societat 03/09/2019

Un grup d'activistes assalten una granja de conills de Gurb

El propietari lamenta que els animalistes "s'enduguessin les femelles i deixessin els petits"

Ara
2 min
Els activistes obrint les gàbies dels conills de la granja de Gurb

BarcelonaUn grup d'una cinquantena d'activistes de l'organització en defensa dels drets dels animals Direct Action Everywhere van assaltar aquest diumenge al vespre una granja de conills de Gurb (Osona). Segons els Mossos d'Esquadra, els fets van passar al voltant de dos quarts de vuit del vespre, i els animalistes es van endur 14 conills, tal com ha denunciat la propietat de la granja. Els agents es van desplaçar fins al lloc, on van identificar 15 persones –algunes menors d'edat– de diverses nacionalitats que havien participat en l'acció. No van localitzar cap dels conills sostrets en els 11 vehicles dels activistes que hi havia en aquell moment.

Després de l'assalt, més d'una trentena de pagesos van anar cap a la granja. Els Mossos van haver de fer de mediadors de l'enfrontament que hi va haver entre els animalistes i els ramaders. La policia va acordar que els activistes marxessin del lloc. Els animalistes han explicat que, a continuació, algunes persones els van seguir i que a la Garriga els van trencar el vidre d'un dels seus vehicles i van ferir una de les ocupants. Sobre aquest incident, els Mossos no han rebut cap denúncia, encara que han descartat que el vidre s'hagués trencat amb un tret. La policia, que investiga tant l'assalt com l'incident posterior, preveu citar a la comissaria com a investigats els activistes que van participar en l'acció a la granja.

L'Ajuntament de Gurb ha anunciat que es presentarà com a acusació particular en aquest cas per "defensar" els ramaders. També el sindicat Unió de Pagesos ha exigit al Govern que acceleri la protecció dels pagesos que han patit una acció dels animalistes. El sindicat ha demanat al departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació que "adapti ràpidament els mecanismes legals". En casos similars, el departament ha recordat que els activistes es poden enfrontar a multes de fins a 100.000 euros.

En un comunicat, la Generalitat ha informat que també es personarà en el procediment judicial i que posarà en marxa el procediment administratiu sancionador. Els serveis veterinaris del departament han fet un informe aquest dilluns en què expliquen que, a causa de l'entrada massiva sense autorització dels animalistes, els conills es van sotmetre "a un estrès important". "Això pot tenir conseqüències en la seva productivitat", han afegit. El departament ha concretat que els activistes van sostreure, com a mínim, 10 femelles –vuit de les quals amb cries i "deixant les cries òrfenes"–, a més de "lesionar de manera permanent una altra femella".

El propietari de la granja de Gurb, Joan Vilaró, ha explicat aquest dimarts al matí en una entrevista a RAC1 que diumenge estava treballant a la granja quan va sentir que els conills "picaven de peus". "Vaig notar un esverament i vaig veure gent pertot arreu", ha assegurat Vilaró sobre l'assalt dels animalistes. "Al vespre el bestiar encara estava supernerviós. Les conseqüències són avortaments i pèrdues de llet", ha afegit. El ramader ha lamentat que els activistes "s'enduguessin les conilles femelles i deixessin els petits". També ha apuntat que els conills de granja "no són de bosc" perquè estan destinats al consum humà i que "si els deixen per terra, es moriran". Vilaró ha defensat que està en contra de maltractar els animals i ha rebutjat posar més mesures de seguretat perquè la granja ja està envoltada per una tanca.

stats