Societat 02/09/2016

Els cinc acusats per la violació col·lectiva dels 'sanfermines' diuen que el sexe va ser consentit

Els joves, entre els quals hi ha un militar i un guàrdia civil, es declaren innocents

Ara
2 min
Manifestació a Pamplona de condemna a les agressions sexuals durant els 'Sanfermines'

BarcelonaEls cinc joves encausats per violar una noia de 18 anys als últims 'sanfermines', a Pamplona, s'han declarat avui "innocents absolutament de tot", segons ha explicat l'advocat d'un d'ells, José Agustín Martínez. "Quedarà completament clar que en cap cas s'han produït els fets tal com consten a la denúncia", ha insistit. Els presumptes violadors no han negat que mantinguessin relacions sexuals tots alhora amb la noia, però sí que han desmentit que fos en contra de la seva voluntat, explica l'agència Efe.

La versió dels encausats és que la noia va acceptar voluntàriament mantenir relacions sexuals amb els cinc encausats –un dels quals és guàrdia civil, i un altre, militar–, i això és el que han dit al jutge, segons l'advocat. Però el jutge instructor parlava, en la interlocutòria en què va dictar una fiança de mig milió d'euros, d'uns fets "d'extrema gravetat, executats en grup i de manera reiterada, amb múltiples penetracions".

Segons l'advocat, com a mínim en dos dels vídeos enregistrats pels presumptes violadors deixen clar que les relacions sexuals van ser "absolutament consentides". Afegeix que també ho indiquen "tots els elements col·laterals que formen part del sumari". Martínez ha insistit, després de la declaració dels cinc encausats, que tots són "innocents" i han de quedar en llibertat "tan ràpid com sigui possible". Manté que "se'ls està causant un perjudici que va més enllà de la consideració de culpables o no" augmentant una condemna que només es pot dictar quan s'acaba el procés.

L'advocat també ha criticat que l'advocat de la víctima, Carlos Bacaicoa, hagués anat al Palau de Justícia tan sols per parlar amb els periodistes abans de les declaracions dels detinguts i que ni tan sols s'hagués quedat a escoltar-los. "No ha volgut, en desconeixem el motiu, ni escoltar la seva versió", ha dit. Però en les declaracions que ha fet als mitjans, l'advocat de la víctima ja ha deixat clars els motius per menystenir les declaracions dels encausats. Les ha qualificades "d'estratègia processal" de defensa.

El representant legal de la noia ha recordat que quan els cinc presumptes violadors van passar a disposició judicial 48 hores després que els detinguessin tots es van negar a declarar davant del jutge –cosa que tenien el dret de fer–, i ha explicat que si no ho van fer era per evitar contradir-se, perquè això "hauria estat letal per als seus interessos". El fet de no haver declarat donava a entendre que tenien "alguna cosa per amagar" i això els hauria dut més tard a demanar per declarar amb "unes versions comunes, no discordants".

Les declaracions s'han fet per videoconferència perquè els encausats continuen empresonats de manera cautelar i han durat unes quatre hores. Alguns manifestants han reclamat, durant la declaració, que cap violació quedi sense resposta protestant davant del Palau de Justícia.

stats