El 80% dels adolescents han presenciat algun acte de violència de gènere en parelles de la seva edat

La intimidació, la violació a la intimitat i la violència física o verbal són alguns dels actes que més diuen presenciar

El 80% dels adolescents a l'Estat entre 14 i 19 anys afirmen conèixer algun acte de violència de gènere en parelles de la seva edat. Aquestes dades confirmen que, freqüentment, les relacions de parella d'adolescents i joves s'articulen al voltant de mecanismes de possessió i control, que sovint donen lloc a comportaments violents.

Aquesta és una de les principals conclusions de l'estudi 'Forts com el papa? Sensibles com la mama? Identitats de gènere en l'adolescència', elaborat pel Centre Reina Sofia sobre Adolescència i Joventut. Segons aquesta investigació, les accions que més presencien són la intimidació, el control personal i emocional (com s'han de vestir, amb qui poden parlar, on poden anar), la violació de la intimitat (revisar el mòbil) i la violència física o verbal.

Segons l'estudi, la primera parella es té entre els 13 i 14 anys (als 13,7 de mitja), i els nois són una mica més precoços: el 46% dels nois fixa la seva primera parella entre els 10 i els 13 anys. Pel que fa a les primeres relacions sexuals, entre els 16 i els 19 anys tenen la seva primera experiència el 12% dels nois i el 15% de les noies. 

"Les noies són sensibles i els nois són independents"

Un dels principals objectius de l'estudi és, també, saber quines qualitats atribueixen els adolescents al fet de "ser noi" o "ser noia", i com defineixen aquestes identitats. En aquest sentit, hi ha una acceptació molt generalitzada de tòpics que, aparentment, diferencien els dos sexes. Molt majoritàriament, les noies són definides com a sensibles i tendres (segons el 56% dels joves), preocupades per la imatge (46%), i responsables i prudents (36%). Els nois, d'altra banda, són definits com a dinàmics i actius (66%), independents (36%) i possessius i gelosos (31%).