Societat 12/07/2018

Els advocats d'ofici reforcen l'assessorament a famílies desnonades i creen una oficina a Ciutat Vella

Durant el 2017 van tramitar 100.000 expedients de justícia gratuïta a Barcelona

Montse Riart
2 min
Una protesta de la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca, en lluita contra els desnonaments.

BarcelonaCada dia a les comarques barcelonines 28 famílies perden la casa perquè no poden pagar la hipoteca o el lloguer, segons el balanç del primer trimestre del 2018 que va fer públic el Consell General del Poder Judicial. El degoteig de casos és constant i la vulnerabilitat de les persones que es troben en aquesta situació ha portat els lletrats d'ofici del Col·legi d'Advocats de Barcelona (ICAB) a reforçar la unitat d'assessorament en matèria d'habitatge per oferir justícia gratuïta als afectats. Només en els tres primers mesos de l'any aquest nou servei ha atès ja 177 casos i la previsió és que durant tot l'any n'acabi portant més de 700.

Els advocats del torn d'ofici també han obert, amb la col·laboració de l'Ajuntament de Barcelona, una oficina presencial d'atenció al districte de Ciutat Vella, una de les zones de Barcelona més castigades per aquests casos. "Estem parlant de ciutadans que no sabien on dirigir-se ni quins drets tenien, són casos d'una vulnerabilitat extrema", ha explicat la degana de l'ICAB, Maria Eugènia Gay. La voluntat del col·legi és obrir altres punts d'atenció a la ciutat. "Som nosaltres qui hem d'acostar la justícia gratuïta a la ciutadania i no al revés", ha assegurat la diputada de l'ICAB responsable del torn d'ofici, Carmen Valenzuela.

La degana de l'ICAB, Maria Eugènia Gay, i la diputada responsable del Torn d'Ofici, Carmen Valenzuela

L'any passat els advocats d'ofici de Barcelona van tramitar 100.000 expedients, i en el que portem d'any n'han tramitat ja 55.000. La majoria de casos que porten són de l'àmbit penal (31% del total). Tot i així, un dels camps que més ha crescut els últims anys és l'assessorament a menors estrangers no acompanyats (MENA), que compta amb un servei especial a Barcelona. Respecte al 2016, l'any passat els expedients tramitats van augmentar un 239%, amb un miler de designacions d'advocats. En el que portem d'any s'han atès 800 casos.

Dignificar el torn d'ofici

Coincidint amb el dia de la justícia gratuïta, la degana també ha remarcat la necessitat de "dignificar" les retribucions dels advocats d'ofici i ha reclamat que s'apliquin els increments d'IPC congelats des del 2009. Actualment un lletrat d'ofici de l'àmbit penal pot cobrar uns 160 euros per una guàrdia de 24 hores.

"Estem parlant de pocs euros l'hora", ha dit Gay, si bé ha reconegut que a Catalunya el departament de Justícia ha fet "un esforç" per pagar els mòduls "gairebé al dia" als advocats –ara mateix cobren amb un mes d'endarreriment–. A la resta de l'Estat els terminis són superiors. "Si no s'aposta per una justícia gratuïta de qualitat, l'estat del benestar decau", ha assegurat Gay.

stats