Justícia
Societat 09/12/2021

Les agressions a funcionaris de presons creixen un 68% en cinc anys

Justícia entén el malestar dels treballadors i impulsarà un nou protocol de prevenció

3 min
La presó de Brians 2 en una imatge d'arxiu

BarcelonaMig miler de treballadors penitenciaris s'han concentrat aquest matí a les portes de la presó de Brians 2 per condemnar l'última agressió a un company del centre, que continua ingressat a l'hospital. Un intern va donar-li una empenta i quan va caure a terra es va donar un cop al cap i va quedar inconscient. Els sindicats es queixen d'un augment de l'agressivitat contra els professionals. "El nombre d'agressions s'ha multiplicat i per això ens hem començat a mobilitzar i exigim solucions", explica el portaveu d'UGT Presons, Xavier Martínez. Segons les dades a què ha tingut accés l'ARA, en els últims cinc anys les agressions als treballadors han crescut un 68%. L'any 2017 la conselleria en va registrar 148, incloent-hi tant les físiques i psicològiques com les que són de caràcter lleu i les més greus. Aquest any se n'han comptabilitzat ja 249.

Fonts de la conselleria admeten que "la tensió" ha crescut als centres penitenciaris des del confinament i entenen el malestar dels treballadors. Segons les dades del departament, l'any 2020 es van registrar 28 agressions greus, mentre que enguany ja se n'han comptabilitzat 41. Justícia assegura que mantindrà una política de "tolerància zero" contra les agressions. Explica que exercirà l'acusació particular en tots els casos i que facilitarà suport jurídic i psicològic als afectats. També posarà en marxa un nou protocol de prevenció contra les agressions, que entrarà en vigor el gener de l'any que ve.

La conselleria argumenta que les restriccions imposades per la pandèmia a l'interior de les presons "han tensionat el sistema". Per una banda, perquè els interns han estat més hores tancats a les seves cel·les, i no han pogut gaudir de permisos, sortides programades ni visites amb familiars durant els mesos més durs de confinament. Per l'altra, el departament assumeix que les direccions dels centres també han hagut de fer un esforç "molt gran" amb mesures sanitàries entre els interns i els mateixos treballadors. De fet, el centre de Brians 2 va estar confinat el mes passat a causa d'un brot de covid que va afectar una norantena d'interns i 7 funcionaris.

Més enllà de la comparativa entre el 2020 i el 2021, però, l'estadística evidencia un creixement de tots els tipus d'agressions entre el 2017 i el 2021, segons les dades a què ha tingut accés aquesta redacció. Les agressions greus s'han duplicat en els últims cinc anys, mentre que les lleus han crescut un 55% durant el mateix període. Segons les dades consultades per l'ARA, des de principi d'any s'han registrat 41 agressions físiques greus –també les dues últimes agressions sexuals denunciades per funcionàries penitenciàries– i 190 de lleus, i 13 agressions psicològiques greus i 5 lleus. Però des d'UGT consideren que podrien ser moltes més. "Les dades estan maquillades, perquè no inclouen les agressions que no causen baixa mèdica", adverteix Martínez.

Debat per la contenció dels presos

Els sindicats de presons fa mesos que demanen que el departament derogui la circular 2/2021 que es va aprovar just abans que la conselleria de Justícia passés d'ERC a Junts, amb el canvi de Govern. Aquesta circular estableix que es contingui els interns violents primer de forma verbal i després, sempre que sigui necessari, reduint-los físicament i immobilitzant-los panxa enlaire. Els funcionaris, però, creuen que en situacions complicades aquest protocol és molt difícil d'aplicar. "Ens poden agredir impunement", lamenta Martínez.

La consellera Lourdes Ciuró es va trobar amb el debat per la nova circular tot just entrar a la conselleria i des del primer moment es va comprometre a modificar-la d'acord amb els treballadors, però no se'n planteja la derogació. En un comunicat, la conselleria assegura que els pròxims dies es reunirà amb els professionals penitenciaris i amb l'oficina del Síndic de Greuges per continuar parlant-ne. Martínez assegura que de moment no s'han reunit amb ells per consensuar les modificacions.

Més enllà d'aquesta qüestió, des d'UGT es reclama incrementar la plantilla en 500 treballadors, que, segons Martínez, són els que "s'han perdut i no s'han reposat" en els últims anys. "No pot ser que estiguem custodiant un mòdul de 100 interns amb dos funcionaris", lamenta Martínez, que també reclama un increment de la videovigilància i més formació als treballadors. El portaveu d'UGT Presons és partidari d'estudiar noves mesures de protecció per als treballadors, com ara la possibilitat que puguin fer servir gas pebre en situacions d'"extrema violència", una eina que assegura que recull el reglament penitenciari.

stats