Una de cada 45 dones pateix violència sexual a Espanya

Segons un estudi, cada any hi ha 350.000 víctimes i 235.000 agressors

2 min
La investigació s’ha basat en les dones.

BarcelonaQuan es parla de violència sexual sempre hi ha el dubte de quina és la xifra negra o oculta, la que es desconeix. Per això el ministeri de l’Interior va encarregar al Grup d’Estudis Avançats en Violència (GEAV) de la Universitat de Barcelona (UB) una investigació per calcular quantes persones pateixen violència sexual a Espanya: és la primera vegada que es fa a l’Estat. El GEAV ha agafat les diverses dades que es recullen d’aquest tema –sobretot les oficials i les enquestes de victimització– per intentar saber el nombre real de víctimes i d’agressors. El catedràtic de psicologia de la UB i membre del GEAV Antonio Andrés Pueyo explica que una de cada 45 dones té risc de patir violència sexual a Espanya. En el cas dels menors d’edat, són un de cada 60.

L’estudi sorgeix majoritàriament de xifres del 2018 i el 2019. Segons Pueyo, quan els menors són petits, tant els nens com les nenes tenen risc de patir violència sexual. En canvi, quan s’acosta la preadolescència, ja creix la possibilitat que les noies en siguin víctimes. Pueyo ha explicat que la investigació s’ha basat en les dones perquè, tot i que els homes també pateixen violència sexual, la informació sobre ells “és escassa” –només consta a l’informe anual que fa l’Hospital Clínic–. L’estudi, que ha inclòs tota la violència sexual –les agressions, els abusos, l’assetjament, els ciberdelictes i l’explotació sexual–, calcula que cada any a Espanya hi ha 350.000 víctimes d’aquest tipus de delictes i 235.000 agressors.

La investigació ha determinat que anualment arriba a haver-hi 400.000 incidents per violència sexual a Espanya, 100.000 dels quals a menors. Amb els resultats, Pueyo ha apuntat que alguns autors cometen més d’un delicte i que algunes víctimes pateixen més d’un incident. Tanmateix, el catedràtic ha conclòs que només es detecta o es denuncia entre el 5% i el 10% de la violència sexual que realment es produeix. Malgrat això, Pueyo ha assegurat que la xifra oculta desapareix amb els delictes més greus –per exemple amb diversos agressors– perquè gairebé se saben tots. Ha dit que es coneixen més els delictes comesos per desconeguts que els que passen dins la parella.

Amb l’estudi també s’ha estimat que només el 5% dels autors acaben amb un càstig o condemna. Pueyo ha demanat que es faci una enquesta de violència sexual específica a Espanya per obtenir més “rigor” i “fiabilitat” sobre aquest tipus de delictes, després d’aquesta primera aproximació.

stats