Feminismes

Igualtat defensa que s'avisi les víctimes de violència masclista dels antecedents de la parella sense intervenció de la policia

El ministeri també planteja equiparar les indemnitzacions a les que reben les famílies de víctimes de terrorisme

Ara
2 min
La delegada del govern espanyol contra la Violència de Gènere, Victoria Rosell, aquest dimecres en roda de premsa

BarcelonaEl ministeri d'Igualtat ha defensat que s'avisi les víctimes de violència masclista dels antecedents penals de la parella sense que hagi d'intervenir-hi la policia. La delegada del govern espanyol contra la violència de gènere, Victoria Rosell, ha dit que cal "anar més enllà" del que planteja el protocol d'Interior i que cal donar aquesta informació sobre l'agressor a dones "que encara no estan en condicions de denunciar a la policia". En roda de premsa aquest divendres després del comitè de crisi convocat arran de l'assassinat de cinc dones al maig al conjunt de l'Estat, Rosell ha proposat que puguin ser funcionaris del sistema públic de protecció els que facilitin aquesta informació "amb les garanties de seguretat que calgui".

L'objectiu, ha dit Rosell, és traslladar una "percepció del risc" a la víctima i que tingui més elements al seu abast per prendre la decisió de denunciar. "Al tractar-se d'antecedents penals no incideix en la presumpció d'innocència" de l'agressor, ha dit.

Rosell ha defensat informar de qualsevol antecedent penal, no només per violència masclista, i ha argumentat que, per exemple, els agressors sexuals no estan inclosos en el sistema VioGen, en el qual només s'inclouen els casos de violència masclista.

La delegada també ha concretat que en aquest cas el protocol hauria de fer una anàlisi "cas per cas" sobre si és "proporcionat" i hi ha "interès legítim", tal com estableix el sistema que va dissenyar el ministeri de l'Interior en casos d'intervenció policial.

Indemnitzacions i ajudes

D'altra banda, la secretària d'Estat d'Igualtat, Ángela Rodríguez, ha demanat que s'incrementin les indemnitzacions per una mort per violència masclista i s'equiparin a les de víctimes de terrorisme. Rodríguez ha remarcat que hi ha una diferència de 160.000 euros entre unes i altres.

Igualtat també demana ampliar el fons de garantia de pagament d'aliments perquè arribi a més dones i, entre els elements a modificar, incrementar el llindar d'ingressos per accedir-hi, que ara és de 8.000 euros.

stats