Pederàstia a l'Església

Un infermer dels Jesuïtes de Casp, investigat per tocaments a infants de sis anys

Hi ha quatre víctimes identificades fins ara, dues de les quals les ha aportat la Fiscalia

2 min
Un home resant al costat d’una vidriera en una església

BarcelonaNou cas de violència sexual en una escola religiosa. Un jutge de Barcelona investiga un infermer dels Jesuïtes de Casp, el germà Amado, per tocaments a almenys quatre alumnes de l'escola entre els anys 2000 i 2001 i no es descarta que hi hagi més casos. Dues de les víctimes (ja adultes) van presentar denúncia a la comissaria relatant els presumptes tocaments que haurien patit per part del religiós fa dues dècades, i dues més ho han fet davant de la Fiscalia de Barcelona, que ja ha encarregat diverses diligències per aclarir el cas, segons ha explicat la mateixa institució a través d'un comunicat. Com que la llei ha anat ampliant el termini de caducitat dels delictes sexuals comesos sobre menors, el cas no està prescrit.

La investigació es va obrir a finals de juliol, després que el jutjat d'instrucció número 7 de Barcelona rebés les dues primeres denúncies. Segons fonts properes al cas consultades per l'ARA, Amado que és un germà de la congregació que actualment té prop de 80 anys i està jubilat, ja ha declarat davant del jutge. En la seva compareixença, l'home hauria assegurat que no recordava haver atès les denunciants, però també hauria negat la major i hauria afegit que mai ha practicat tocaments de caràcter sexual a cap infant.

El cas es troba en un punt molt inicial. De fet, quan el religiós va declarar com a investigat el jutjat només tenia constància de les dues primeres denúncies. Ara bé, del relat que han fet constar les quatre denunciants, es desprèn un mateix patró de conducta: tots els tocaments s'haurien produït a la infermeria del centre quan les alumnes hi acudien (en solitari) per una revisió mèdica o per rebre una primera atenció mèdica. El fet que les denúncies tinguin aquests punts en comú fa que fonts properes a la investigació no descartin l'existència de més víctimes.

Dos religiosos més sota sospita

Més enllà del cas de l'infermer jesuïta, altres exalumnes de l'escola de Casp haurien denunciat els abusos sexuals (en l'època que es van cometre, la llei encara distingia entre abusos i agressions sexuals) de dos religiosos més, Francesc Peris, entre els anys 70 i 90, i Francesc Roma, que van compartir claustre. El primer acumula tres denúncies més, i el segon, dues. La Congregació va demanar perdó per aquests casos, publicats per El Periódico i El País, i s'ha posat en mans del bufet Roca i Junyent i de l'Associació per a la Mediació, la Trobada i l'Escolta per gestionar-los.

Fins a 234 exalumnes de l'escola van fer pública una carta on demanaven més transparència a la institució. Segons l'últim informe del Defensor del Poble, a partir d'enquestes a víctimes de la violència sexual en l'àmbit religiós a Espanya, els Jesuïtes són la congregació que acumula més casos, un total de 199 a tot l'Estat, seguits dels Maristes.

stats