Tribunals

Jutgen un home per violació d'una menor de 14 anys tutelada

La Fiscalia i la Generalitat demanen 15 anys de presó i la defensa vol impugnar uns ‘whatsapps’

2 min
El judici d'aquest matí a l'Audiència de Barcelona amb l'acusat d'esquena.

BarcelonaSi no hagués estat per una conversa de WhatsApp, potser el judici d’aquest matí a l’Audiència de Barcelona no s’hauria fet, perquè mai s’hauria denunciat. Però les treballadores d’un centre de la direcció general d’Atenció a la Infància i l’Adolescència (DGAIA) van alarmar-se quan van veure els whatsapps que s’havien enviat dues residents. “Volia follar. Jo no volia. Em va obligar. Li vaig dir que parés”, recullen els missatges que una menor de 14 anys tutelada va fer arribar a una companya –i que la fiscal ha llegit en veu alta al judici–. Els whatsapps i una visita a urgències que va aixecar sospites van fer que la directora del centre denunciés als Mossos d’Esquadra una agressió sexual a la menor, que d’entrada la negava.

La Fiscalia i la Generalitat demanen 15 anys de presó per a l’home acusat per aquesta violació, que el febrer del 2019 va conèixer la noia. La menor havia marxat del centre amb una amiga, i van estar-ne fora uns dies. L'amiga va ser qui li va presentar l'acusat. La declaració de l’home, que llavors tenia 26 anys i només ha respost a les preguntes del seu advocat, no coincideix amb la de la noia. Ell assegura que la menor va ser a casa seva una única nit d’aquell febrer i ella explica que hi va ser una setmana. Els dos diuen que havien tingut relacions sexuals consentides i l’última nit –l’única, segons l’acusat– que la noia va anar al domicili d’ell van passar els fets jutjats.

A la nit havien sortit de festa a un bar on van beure alcohol i, un cop a l’habitatge i ja de matinada, van tenir relacions. Ell expressa que van ser consentides i ella manifesta que no volia però que l’home la va agafar dels braços i li va donar una bufetada: “Em vaig veure forçada”. L’endemà ell va sortir del domicili i ella va marxar-ne una estona després. La menor va tornar al centre i no va dir res a les educadores, que van veure que “estava malament” i “destrossada”. La van portar a l’hospital per febre i unes suposades angines que eren una infecció de transmissió sexual (ITS) i li van detectar una fissura. “Allà va reconèixer que l’havien agredida. Estava devastada”, ha declarat la seva tutora.

Consentiment als 16 anys

Però en la primera declaració als Mossos la noia va negar l’agressió sexual: diu que “tenia por” de l’home i les educadores apunten que tampoc volia sortir del centre. La Fiscalia i la Generalitat demanen la pena més alta per violació a una menor de 16 anys i la defensa vol l’absolució i la impugnació dels whatsapps, perquè l’advocat en posa en dubte l'autenticitat. Si el tribunal no condemna l’acusat per la denúncia, haurà de valorar un altre element: el consentiment sexual en menors és a partir de 16 anys. Com que la noia en tenia 14, l’home ja hauria comès un delicte, tot i que ell argumenta que la menor li va dir que tenia 16 anys. Ara la secció 22 de l’Audiència haurà de dictar sentència.

stats