Seguretat

Els Mossos es reforcen amb 775 agents repartits per tot Catalunya

La nova promoció de la policia serveix per “recuperar la pèrdua d’efectius”

3 min
Mossos de patrulal per un carrer, a Barcelona

BarcelonaDes de fa una setmana els Mossos d’Esquadra tenen 693 nous agents. Són els que es van graduar el cap de setmana passat tirant la gorra enlaire després de superar el curs de formació a l’Institut de Seguretat Pública de Catalunya, l’Escola de Policia, del qual també n’han sortit agents per a les policies locals. Ara han començat el període de pràctiques, que durarà 12 mesos. Els Mossos han aprofitat aquesta nova promoció per reforçar la seva presència per tot Catalunya. Segons ha avançat l’ARA, a part dels 693 nous agents, la policia catalana ha agafat 82 efectius més de la sala regional del cos per “recuperar la pèrdua d’efectius” a totes les regions policials. En total s’han repartit 775 agents per guanyar més múscul arreu del país.

En percentatge, els augments més importants de la plantilla són al Pirineu Occidental (que passa a tenir un 22% més de mossos), a les Terres de l’Ebre (un 17% més) i a la Catalunya Central (un 16% més). A continuació se situen la regió policial de Girona i la del Camp de Tarragona (amb un 12% més), seguides de la ciutat de Barcelona (amb un 11% més) i Ponent (amb un 8% més). De fet, en nombres absoluts, Barcelona ciutat i Girona són les àrees que guanyen més agents: 152 i 134, respectivament. En canvi, tot i que també amplien la plantilla, el percentatge d’increment és més baix a les regions metropolitanes de Barcelona: a la nord és del 4% i a la sud del 6%.

En aquesta distribució els Mossos no han volgut prioritzar Barcelona ni l’àrea metropolitana perquè són les zones que des del 2019 –amb les noves promocions– s’havien reforçat més. Per exemple, el 80% dels agents de la promoció que va sortir el 2019, després de set anys sense fer-ne cap, es van destinar a la ciutat de Barcelona perquè aleshores el departament d’Interior va admetre que hi havia “un problema de seguretat” a la capital catalana. Ara, després d’aquest repartiment més equitatiu de l’última promoció, el cos té 15.263 agents entre les diferents regions policials, 1.161 més que el 2018.

Ara els Mossos ja gairebé arriben al llindar dels 18.000 efectius. Els 15.263 policies del territori més els 2.641 dels serveis centrals –que també han augmentat la plantilla, perquè el 2018 estaven formats per 2.503 agents– sumen 17.904 efectius.

Acte de benvinguda

El conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena, acompanyat del director de la policia i el cap dels Mossos, el major Josep Lluís Trapero, han fet un acte de benvinguda aquest matí per videoconferència als agents de la nova promoció, que ja treballen al seu destí. Trapero els ha demanat “proximitat, compromís, integritat, voluntat de servei i eficàcia”, a més de recordar-los que són “la imatge del cos”. Elena ha confiat que garanteixin els drets i els deures, “sobretot dels més vulnerables”. La mitjana d’edat dels 693 agents és de 28 anys, el 30% són dones i el 39% tenen estudis universitaris. Elena ha dit que l’any que ve es farà una promoció de 860 places –ara n’hi ha una en marxa de 435 agents.

Un cotxe dels Mossos a la ronda de Dalt de Barcelona en una imatge d'arxiu.
La nova promoció de mossos i policies locals que es va graduar el cap de setmana passat.

Tant el conseller com el major han volgut dedicar unes paraules al mosso de la unitat de subsol Quim Vila, veí de Ripollet, que va morir aquesta setmana durant uns entrenaments al Parc Natural de Sant Llorenç de Munt, a Matadepera. Han expressat al seu suport a la família i en especial a la parella del difunt, que treballa a la comissaria general tècnica dels Mossos.

Malestar dins la plantilla

Tot i aquest reforç del nombre d’agents, la plantilla viu uns dies de malestar. Els diversos sindicats del cos, així com altres organitzacions de les policies locals, s’han queixat de “l’actual situació de crisi” de la seguretat pública a Catalunya. La gota que ha fet vessar el got va ser una votació recent al Parlament en què els dos grups del Govern –ERC i Junts– van votar en contra d’una proposta per defensar la feina dels agents. Els sindicats s’han reunit amb els partits i tenen una trobada aquesta tarda amb el conseller d’Interior, però mantenen una convocatòria de manifestació per al 23 d’octubre –des del Parlament fins a la plaça Sant Jaume– per “fugir de la instrumentalització política”.

stats