Així són les noves terrasses que Colau assaja a les calçades

Onze locals de la ciutat provaran els quatre prototips que substitueixen els actuals blocs de formigó groc

Ara
3 min
Nova terrassa al carrer Casp

BarcelonaL'Ajuntament de Barcelona ho ha mantingut des del principi: els blocs de formigó –coneguts com a New Jersey– tenen els dies comptats a les terrasses de la ciutat. Aquest dimarts, però, el consistori ha fet un pas més i ha presentat els nous models "definitius" de terrasses que permetran a bars i restaurants continuar treballant a les calçades. Es tracta de quatre prototips de plataformes de materials i formes diversos, que s'instal·laran en una prova pilot en onze locals repartits per la ciutat. La idea de l'Ajuntament és provar aquests models per triar quins seran els que finalment posarà a disposició dels restauradors que vulguin mantenir l'espai de terrassa que havien guanyat amb la pandèmia.

Aquests són alguns els prototips que ja es poden veure a la ciutat:

Terrassa de microformigó

El prototip dissenyat per Escofet incorpora una plataforma de microformigó i alguns elements verds com a separadors.

El prototip dissenyat per Escofet ja instal·lat.

Verd per separar

Un altre model, en aquest cas elaborat per Lekustudio Drubanis i que repeteix la plataforma de microformigó, incorpora una barrera de color verd amb plantes per separar els comensals del trànsit rodat.

Un dels models al carrer Dos de Maig.

Tarimes de fusta

El prototip de Fab-Lab Alberch està format per una tarima de fusta que amplia l’espai de vorera i encabeix la terrassa, un disseny semblant al d'Urbadis Microarquitectura, que consisteix en una plataforma del mateix material sobre la calçada amb alguns elements de protecció.

Plataforma davant el restaurant Marinada, al carrer Casp.
El disseny d'Urbadis Microarquitectura.

La previsió és que l’any 2022 ja no quedin blocs de formigó ni altres elements provisionals per separar les terrasses del trànsit. A partir d'aquell moment, tots els establiments estaran obligats a instal·lar les plataformes dissenyades per l'Ajuntament. La primera tinenta d'alcaldia, Janet Sanz, ha assenyalat que els propietaris disposaran d'un "període d'adaptació" abans que aquests elements "deixin de ser una opció a la ciutat". Sanz ha remarcat que es tracta d'una qüestió de "seguretat", ja que moltes d'aquestes terrasses estan en contacte amb el trànsit rodat. "Els blocs de formigó i els pals grocs han fet servei, ara cal anar ràpid per treure tot això i que la ciutat recuperi la normalitat", ha dit Sanz.

Els restauradors hauran d'assumir el cost

De moment, es desconeix el preu que tindran les noves plataformes, un cost que hauran d'assumir els restauradors. L'Ajuntament ha anunciat una línia d'ajuts de dos milions d'euros per finançar part de la instal·lació, malgrat que no se sap quin preu final tindran les terrasses, que dependrà de quins models s'acabin homologant, segons ha explicat Sanz aquest dimarts. En ser preguntat sobre el finançament dels dissenys, el director del Gremi de Restauració de Barcelona, Roger Pallarols, ha valorat positivament "l'empatia de l'Ajuntament cap al sector" i ha anunciat que les noves terrasses "han vingut per quedar-se".

Des del maig de 2020, l’Ajuntament ha concedit 3.668 llicències excepcionals per a noves terrasses o ampliacions. D’aquestes, 2.468 –dues de cada tres– són ampliacions de terrasses que ja existien i 1.200 són noves. En total, suposen 10.174 taules i 39.322 cadires noves.

stats