Societat 26/02/2019

L'Ajuntament anuncia una auditoria a Serveis Funeraris 24 hores abans del ple

Els partits de l'oposició denuncien que l'únic objectiu del govern és "condicionar el vot"

Jordi Mumbrú
2 min
L'ambient aquest diumenge al matí al Cementiri de Montjuïc / CÈLIA ATSET

BarcelonaL'Ajuntament de Barcelona ha fet entre aquesta setmana i la passada dues inspeccions a l'empresa mixta Serveis Funeraris de Barcelona arran d'unes irregularitats detectades per la síndica de la ciutat. La defensora dels ciutadans va detectar dos casos en què, suposadament, es van cobrar serveis que no es van oferir i no es van detallar alguns imports. A partir d'aquesta denúncia, segons ha anunciat aquest dimarts el regidor de Presidència, Energia i Aigua, Eloi Badia, s'ha iniciat una auditoria del procés de facturació de la companyia.

L'anunci ha encès els partits de l'oposició, ja que entenen que s'ha fet avui per pressionar la votació del ple que se celebra demà. Aquest dimecres es vota la creació de la funerària pública, però la iniciativa no s'aprovarà perquè no tindrà els suports necessaris. Per ara, la funerària pública només compta amb els vots a favor del govern municipal i de la CUP, amb l'abstenció d'ERC. La regidora del PSC Carmen Andrés ha confirmat aquesta tarda que encara que el govern estigui "preparant l'ambient de cara al ple de demà" els socialistes no cediran i hi votaran en contra. La regidora de PDECat Sònia Recasens també ha dit que l'anunci d'avui és una "greu irresponsabilitat", ja que s'ha fet saber als mitjans de comunicació quan encara ni tan sols s'ha esgotat el termini perquè l'empresa doni resposta a les peticions de l'auditoria. El portaveu del grup municipal del PP, Xavier Mulleras, ha dit que Badia és un "piròman polític".

A la presentació també hi havia el comitè d'empresa de Serveis Funeraris. Aquesta empresa és, en un 85% de Mémora i en un 15% de l'Ajuntament de Barcelona. El portaveu dels treballadors, Jordi Fernández, ha recordat que tots els canvis que s'han fet a l'empresa tenien el vistiplau de l'Ajuntament, ja que el consistori "forma part del consell d'administració". En aquest sentit, ha lamentat que el govern municipal hagi faltat a moltes de les reunions d'aquest òrgan.

Badia s'ha reunit aquest matí amb els diferents partits polítics i els ha explicat el cas. Posteriorment, en roda de premsa ha defensat que "els departaments actuen d'ofici" i que no és el regidor qui marca el calendari. Sobre la possibilitat d'ajornar el ple de demà per esperar que s'esclareixin els fets, ha dit que s'ha discutit internament però finalment s'ha rebutjat. "Si ho haguéssim ajornat hauria acabat coincidint amb la resolució de l'auditoria i llavors ens acusarien d'haver-ho fet coincidir", ha dit. Badia ha recordat que la funerària pública, que permetria fer enterraments per 1.800 euros, és "una petició de la ciutadania".

stats